ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκτέλεσαν κατάδικο με νοητική υστέρηση

ΗΠΑ: Εκτέλεσαν κατάδικο με νοητική υστέρηση

Στην εκτέλεση ενός 54χρονου Αφρο-αμερικανού, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1998 και είχε διαγνωστεί με νοητική υστέρηση, προχώρησαν οι σωφρονιστικές αρχές του Τέξας.

Ο Μάρβιν Ουίλσον είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας. Το 2004 είχε διαγνωστεί ελαφρά νοητική υστέρηση στον Ουίλσον και δείκτη νοημοσύνης 61.

Τις πρώτες πρωινές ώρες εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση. Λίγο νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε απορρίψει την τελευταία προσφυγή των δικηγόρων του.

Η εκτέλεση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αιφνιδιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής

Πριν από την εκτέλεσή του, ο Ουίλσον αποχαιρέτησε τα μέλη της οικογένειάς του, λέγοντας ότι τους «αγαπά όλους» και ότι «είναι έτοιμος».

Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση βαρυποινιτών με νοητική υστέρηση, καθώς λόγω της παθολογικής τους κατάστασης, η τιμωρία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί «αυθαίρετη εκτέλεση». Ωστόσο το Δικαστήριο δεν έδωσε ακριβή ορισμό της νοητικής υστέρησης, αφήνοντας σε κάθε Πολιτεία να ορίσει τους όρους που καθορίζουν τη νοητική υστέρηση. Σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στο Τέξας, ο Ουίλσον δεν έπασχε από νοητική υστέρηση.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ο «νεκρός» στρατηγός διαψεύδει το θάνατό του

Η Λευκορωσία ανακάλεσε τη διπλωματική αποστολή από τη Σουηδία

Τι δείχνει το στήθος μιας γυναίκας για το IQ της