Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο βρισκόταν ανενόχλητο στον Κόλπο του Μεξικού

NEWSBOMB

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο βρισκόταν ανενόχλητο στον Κόλπο του Μεξικού

Φαίνεται πως ο νέος «ψυχρός πόλεμος» καλά κρατεί ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις της Αμερικής και της Ρωσίας και η «κυκλωτική» κίνηση της Ρωσίας με τα όσα συμβαίνουν σε Συρία και Ιράν δεν τα άφησε αναπάντητα η Μόσχα και έστειλε τα μηνύματά της.

Η Ρωσία έστειλε ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Akula σε αποστολή μακράς παραμονής στον Κόλπο του Μεξικού χωρίς να γίνει αντιληπτό παρά μόνον όταν είχε αποχωρήσει. Τότε και μόνο τότε έγινε αντιληπτό, γιατί οι Ρώσοι θέλησαν να γίνει αντιληπτό αφού αναδύθηκαν σε βάθος περισκοπίου. Το υποβρύχιο επιχειρούσε τρεις ολόκληρες εβδομάδες στην θαλάσσια περιοχή που υποτίθεται ότι είναι «θωρακισμένη» από άποψη ανθυποβρυχιακών αισθητήρων. Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 2009 που ένα ρωσικό υποβρύχιο περιπολούσε τόσο κοντά στις αμερικανικές ακτές και όπως αναφέρoυν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Τη σοβαρότητα του μη εντοπισμού από την αμερικανική ανθυποβρυχιακή άμυνα του υποβρυχίου την καταλαβαίνουμε αφού αρκούν 10 υποβρύχια, για να κονιορτοποιήσουν την Δυτική και την Ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, και ότι θα έχει απομείνει από τις ΗΠΑ θα είναι πλέον ανίσχυρο για να αντιδράσει σε περίπτωση ενός Γ'ΠΠ». Αλλά δεν ήταν η μόνη κίνηση: Αποκαλύφθηκε στον αμερικανικό Τύπο, ότι ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Τu-95 με βλήματα cruise διείσδυσαν στον αμερικανικό εναέριο χώρο στην Αλάσκα και στην Καλιφόρνια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο! Η αεράμυνα των ΗΠΑ τέθηκε σε συναγερμό, καθώς ήταν η πρώτη φορά από την εποχή του «ψυχρού πολέμου» που έγινε τέτοια μαζική διείσδυση. Από την πλευρά του αμερικανικού Τύπου εκφράστηκε κριτική ειδικά «για τις τρύπες της αμερικανικής ανθυποβρυχιακής ικανότητας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης αφού στα σχέδια του Ομπάμα υπάρχει η πρόθεση να κοπούν 487 δις. δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια.Το Ναυτικό είναι υπεύθυνο με τον εντοπισμό υποβρυχίων ειδικά αυτών που πλησιάζουν αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, και χρησιμοποιεί υποβρύχιους ανιχνευτές και δορυφόρους για να τα εντοπίσει και να τα παρακολουθήσει. Το ότι το Akula δεν εντοπίστηκε προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό», είπαν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα WSJ.

Μάλιστα, σε αναφορές για το Akula το περιγράφουν ως υποβρύχιο-κυνηγό, αφού υποστηρίζουν ότι «είναι ένα από τα πιο «σιωπηλά» υποβρύχια, γιατί ο λόγος κατασκευής τους ήτανε για να εξοντώσει τα δυτικά πυρηνικά υποβρύχια. Στέλνοντας ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στον Κόλπο δείχνει την πρόθεση του Προέδρου Πούτιν να δείξει ότι είναι ακόμα ένας μεγάλος Παγκόσμιος παίκτης» δήλωσε ο αναλυτής του αμερικανικού ναυτικού Norman Polmar. Το 2009 σε παρόμοιο περιστατικό είχαν εντοπιστεί δύο Akula να περιπολούν κοντά στην Ανατολική Ακτή.

Διαβάστε επίσης:

Στέλνει ...μηνύματα η Ρωσία με την μεγαλύτερη άσκηση των εποχών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved