ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η εκατόμβη στη Νταράγια απόδειξη της ωμής καταστολής του Άσαντ

Συρία: Η εκατόμβη στη Νταράγια απόδειξη της ωμής καταστολής του Άσαντ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα πως η ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων στην Νταράγια της Συρίας αποτελεί «μία νέα και φρικαλέα απόδειξη της ωμής καταστολής του Άσαντ» και άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει την παρότρυνση στον Σύρο πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Εάν ευσταθούν, οι πληροφορίες αυτές αποτελούν μία νέα και φρικαλέα απόδειξη της ωμής καταπίεσης του Άσαντ, και της τρομερής περιφρόνησής του στην ανθρώπινη ζωή», τονίζει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τόμι Βίτορ.

Ο Άσαντ «έχει απολέσει κάθε ίχνος νομιμότητας και ημέρα την ημέρα, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό για την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση εναντίον του προκειμένου να εγκαταλείψει την εξουσία και να δοθεί το έναυσμα για μία πολιτική μετάβαση», προσθέτει ο Βίτορ.

Χθες Κυριακή, οι αντάρτες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη άνω των 300 σορών στην Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό, έπειτα από μία πολυήμερη επιχείρηση του στρατού. Οι αντικαθεστωτικοί αποδίδουν την ωμότητα αυτή στο καθεστώς του Άσαντ, ενώ η επίσημη εκδοχή, μέσω του πρακτορείου Sana, κάνει λόγο για «εκκαθάριση» της Νταράγια από τους «τρομοκράτες μισθοφόρους».

Όπως τονίζει σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο διοικητής των στρατευμάτων της αντιπολίτευσης, ο συριακός στρατός άνοιξε ένα καινούργιο μέτωπο στην περιοχή της Δαμασκού εναντίον των ανταρτών.

«Ο στρατός συγκεντρώνει τις επιχειρήσεις του στα ανατολικά της Δαμασκού, ενώ ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) προσπαθεί να επαναφέρει τις μάχες στην ίδια τη Δαμασκό», τόνισε η ίδια πηγή.

Μετά τη μεγάλη αντεπίθεσή του στον νοτιοδυτικό άξονα της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο την Νταράγια, ο κυβερνητικός στρατός επιχειρεί πλέον να πλήξει την περιοχή της Γούτα, την αγροτική ύπαιθρο που περιβάλλει την πρωτεύουσα από τα ανατολικά, όπου βρίσκονται οι καλύτερα οργανωμένες δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, τονίζει ο ίδιος διοικητής, ονόματι Σελίμ.

Σε ένα άλλο μεγάλο μέτωπο, στο Χαλέπι, οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν το προάστιο Ιζάα, όπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), «προσπαθώντας να ανακτήσουν τον έλεγχό του». Την ίδια στιγμή το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο διαβεβαιώνει πως ο στρατός έχει «εκκαθαρίσει» τον τομέα αυτό.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και εναντίον πολλών συνοικιών στη Χομς, πόλη η οποία επί δύο μήνες δέχεται αδιάκοπα το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων. «Οι βομβαρδισμοί είναι πολύ σφοδροί, ζώνες ολόκληρες έχουν καταστραφεί όμως ουδείς πλέον ενδιαφέρεται για την (τύχη της) Χομς», τονίζει εμφαντικά ένας από τους μαχητές της πόλης.

Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί έχουν αρχίσει και οραματίζονται την πολιτική μετάβαση στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ, λαμβάνοντας ιδίως ως παραδείγματα την ιστορική εμπειρία από το πέρασμα άλλων χωρών--π.χ. η Νότιος Αφρική--στη δημοκρατία, όπως προκύπτει από την έκθεση περιήλθε στην κατοχή το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπό τον τίτλο «Η επόμενη ημέρα: στηρίζοντας μία δημοκρατική μετάβαση στη Συρία», η έκθεση είναι το πρώτο λεπτομερές σχέδιο του είδους και πρόκειται να παρουσιασθεί αύριο στο Βερολίνο. Αποτελεί καρπό μίας εξάμηνης περιόδου «εντατικών συνομιλιών» μεταξύ στρατηγών, οικονομικών και νομικών ειδημόνων και εκπροσώπων από όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες της Συρίας.

Οι αντικαθεστωτικοί κυρίως ζητούν τον τερματισμό της αυθαιρεσίας, την εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου και μία δικαστική μετάβαση, μία μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας και προτείνουν τη σύσταση ενός «ανεξάρτητου ειδικού δικαστηρίου εγκλημάτων», που θα δικάσει τα ανώτατα στελέχη του καθεστώτος και τους συγγενείς του Άσαντ.

Σύμφωνα με τους συμπράττοντες στο σχέδιο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη (USIP) σε συνεργασία με το Γερμανικό Ίδρυμα Επιστημονικών και Πολιτικής (SWP), απώτερος στόχος είναι να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Σύρων στους θεσμούς του κράτους».

Διαβάστε ακόμα:

Συρία: Αντικαθεστωτικοί κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο

Συρία: Σφαγή 320 ανθρώπων στην πόλη Νταράγια