ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες FARC

Κολομβία: Ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες FARC

Διαδικασία «διερευνητικών συζητήσεων» με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, για την έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας, μετά από μισό αιώνα ένοπλο αγώνα.

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους, που είναι στην εξουσία από το 2010, επιβεβαιώνει τις συνομιλίες με τους μαρξιστές αντάρτες, που αριθμούν περίπου 9.200 μάχιμα μέλη.

«Από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησής μου, σεβάστηκα τη συνταγματική υποχρέωση να επιδιώξουμε την ειρήνη και έχουμε αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες με τη FARC, επιδιώκοντας τον τερματισμό της σύγκρουσης», δήλωσε ο Σάντος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Οι δηλώσεις τους προέδρου Σάντος, έρχονται, ενώ πρόσφατα τα μεγάλα εθνικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν, ότι έγιναν επαφές μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών της οργάνωσης FARC, στην Κούβα.

Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι συζητήσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων σε ουδέτερο έδαφος, στη Νορβηγία ή την Κούβα.

Η δεύτερη κομμουνιστική αντάρτικη οργάνωση, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), που αριθμεί 2.500 μαχητές, θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένη να συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις, «με στόχο τον τερματισμό της βίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρόμνεϊ μεταβαίνει νωρίτερα στη Φλόριντα

Ισχυροί βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας

Ανατίναξαν ΑΤΜ στο Ίλιον