ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Δικαστική απόφαση βγάζει από τη φυλακή αυτονομιστή της ΕΤΑ

Ισπανία: Δικαστική απόφαση βγάζει από τη φυλακή αυτονομιστή της ΕΤΑ

Δικαστήριο στην Ισπανία αποφάσισε ότι ένας από τους κορυφαίους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ, ο Τζέσους Μαρία Ουριμετχεμπερία Μπολινάγκα, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Μπολινάγκα είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του σε αρκετές απαγωγές και δολοφονίες, αλλά πάσχει από καρκίνο με αποτέλεσμα η κατάστασή του κρίνεται «πολύ σοβαρή και ανεπανόρθωτη».

Ο αυτονομιστής είχε ξεκινήσει απεργία πείνας την οποία εγκατέλειψε αλλά περίπου 100 κρατούμενοι μέλη της ΕΤΑ συνέχισαν να αρνούνται την τροφή, πιέζοντας για την απελευθέρωσή του.

Δικαστής ο οποίος επισκέφθηκε τον Μπολινάγκα, έκρινε ότι μπορούσε να φύγει από το νοσοκομείο, στη χώρα των Βάσκων, όπου αυτή τη στιγμή κρατείται.

Ωστόσο, ο κρατούμενος δεν αφέθηκε άμεσα ελεύθερος, καθώς η Εισαγγελία μπορεί εντός πέντε ημερών να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Αν απελευθερωθεί, ο Μπολινάγκα θα υπόκειται σε περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων είναι και η απαγόρευση να βρίσκεται κοντά στα σπίτια των θυμάτων του.

Ο σύλλογος των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ισπανία, καταδίκασε την απόφαση, λέγοντας ότι θα στείλει επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή, για να προσπαθήσει να ματαιώσει την αποφυλάκιση.