ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απειλεί και πάλι τις ΗΠΑ

Το Ιράν απειλεί και πάλι τις ΗΠΑ

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απηύθυνε το Ιράν, διαμηνύοντας πως εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν την «ανοησία» να επιτεθούν στη Συρία θα αναλάβει δράση.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις προσπάθειές του να καταστείλει την εξέγερση την οποία τόσο η Τεχεράνη όσο και η Δαμασκός θεωρούν έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει το Ισραήλ και δυτικά κράτη για να επεκτείνουν την ζώνη επιρροής τους στην Μέση Ανατολή», φέρεται να δήλωσε Ιρανός αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Εάν η Αμερική επιτεθεί στη Συρία, το Ιράν και οι σύμμαχοι της Συρίας θα δράσουν. Θα πρόκειται για ένα φιάσκο για την Αμερική», φέρεται ότι δήλωσε ο Μοχαμάντ Αλί Ασουντί.

Οι δηλώσεις του Ασουντί δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ένωση Νέων Δημοσιογράφων, που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Όμως αργότερα το κείμενο που τις περιείχε ανακλήθηκε από τον ιστότοπό του πρακτορείου. Πάντως, ανακτήθηκαν και αναδημοσιεύτηκαν από άλλους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους, όπως η εφημερίδα Τζαμ ε Τζαμ κι ο ιστότοπος του BBC στη γλώσσα Φαρσί.

Ο Ασουντί δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς προτίθεται να αντιδράσει η Τεχεράνη, όμως επισήμανε ότι οι σύμμαχοι της Συρίας θα εφαρμόσουν ένα σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας το οποίο είχαν συνάψει στο παρελθόν.

«Σε περίπτωση μιας Αμερικανικής ανοησίας, μιας στρατιωτικής επίθεσης από αυτή τη χώρα εναντίον της Συρίας, θα εφαρμοστεί η αμυντική συμφωνία», φέρεται ότι είπε ο Ασουντί.

Το Ιράν κατηγορεί δυτικές δυνάμεις και χώρες της περιοχές ότι υποστηρίζουν κι εξοπλίζουν τους αντάρτες στη Συρία. Οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία κατηγορούν το Ιράν ότι έχει στείλει άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης στη χώρα για να βοηθήσει τον Άσαντ να συντρίψει την εξέγερση.