ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ευρώπη για πρώτη φόρα ως πρόεδρος της Αιγύπτου ο Μόρσι

Στην Ευρώπη για πρώτη φόρα ως πρόεδρος της Αιγύπτου ο Μόρσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μετέβη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της χώρας.

Όπως αναφέρει το Πρακτορείο Ρόιτερς, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσδοκούν την δημιουργία σχέσεων με την Αίγυπτο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά επιζητούν διαβεβαιώσεις ότι η Ισλαμική κυβέρνηση του Καΐρου θα παραμείνει σύμμαχος της Δύσης και θα αποτελέσει παράδειγμα για τις γύρω χώρες.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι «το πολιτικό περιεχόμενο της επίσκεψης του Μόρσι είναι πολύ σημαντικό. Η Αίγυπτος συζητά πλέον το μελλοντικό της σύστημα διακυβέρνησής, κάτι που θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο για τη χώρα και ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες».

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, σημαντικό θέμα συζητήσεων του Μόρσι με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η οικονομική στήριξη της χώρας, αφού η Αίγυπτος έχει ήδη κάνει αίτηση για το δανεισμό 3.7 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ έχει ζητήσει βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μόρσι θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, την εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Στο τέλος του μήνα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.