ΚΟΣΜΟΣ

Οι φιλευρωπαϊκές δυνάμεις νίκησαν στην Ολλανδία

Οι φιλευρωπαϊκές δυνάμεις νίκησαν στην Ολλανδία

Οι Ολλανδοί ψήφισαν υπέρ της φιλευρωπαϊκής πορείας της χώρας, στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, δίνοντας στους ηγέτες των Φιλελευθέρων και των Εργατικών εντολή για τη συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι ακροδεξιός ηγέτης της Ολλανδίας Γκέρτ Βίλντερς, παρουσιάζοντας τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα για το κόμμα του (από 24 έδρες, τώρα έλαβε 15), παρατήρησε πικρά, πως «τώρα θα κάνουν πάρτι στις Βρυξέλλες». Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε είχε ανατραπεί τον Απρίλιο από το κόμμα του Γκέρτ Βίλντερς, που ζητούσε την αποχώρηση της Ολλανδίας από το ευρώ και την ΕΕ.

Οι κάλπες, ωστόσο επιβράβευσαν την πολιτική των Φιλελευθέρων (που αύξησαν τις έδρες που είχαν από 31 σε 41) και των Εργατικών (που φαίνεται να λαμβάνουν 39 έδρες από 30 που είχαν το 2010), ενώ οριακή άνοδο είχε το Σοσιαλιστικό κόμμα (που λαμβάνει 16 έδρες, έναντι των 15 που διέθετε).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Φιλελεύθερος Μαρκ Ρούτε είχε απορρίψει το ενδεχόμενο και τρίτου πακέτου βοήθειας, υπογραμμίζοντας όμως ότι μπορεί να διατεθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εφόσον αυτό, «δεν κοστίσει επιπλέον χρήματα».

Υπέρ της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είχε ταχθεί ανοιχτά ο επικεφαλής των Εργατικών Ντίτερικ Σαμσόμ, λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να «τρέξει» η οικονομία.