ΚΟΣΜΟΣ

Tageszeitung: Νοτιοευρωπαίοι, να έχετε έτοιμα τα διαβατήριά σας

Tageszeitung: Νοτιοευρωπαίοι, να έχετε έτοιμα τα διαβατήριά σας

Στους σχολαστικούς ελέγχους που υφίστανται οι πολίτες της νοτιοανατολικής Ευρώπης στα γερμανικά αεροδρόμια αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας του Βερολίνου «Tageszeitung».

Με τίτλο «Να έχετε έτοιμα τα διαβατήριά σας» η εφημερίδα διατυπώνει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι σχολαστικοί έλεγχοι, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, συνάδουν με τη συνθήκη Σένγκεν.

Το ρεπορτάζ ξεκινάει στο αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης, όπου οι επιβάτες πτήσης από Αθήνα για Στουτγκάρδη μέσω Θεσσαλονίκης δέχονται την επίσκεψη της αστυνομίας πριν καν φτάσουν στο κτίριο του αεροδρομίου. «Η αστυνομία ελέγχει σχολαστικά κάθε διαβατήριο, μερικές φορές ακόμα και με μεγεθυντικό φακό. Κάνει νόημα σε όλους τους επιβάτες που φαίνονται αλλοδαποί να περάσουν μπροστά και τους κάνει ερωτήσεις. Η αστυνομία αναζητεί τους πρόσφυγες που εισέρχονται στη Γερμανία με πλαστά διαβατήρια» εξηγεί η δημοσιογράφος. Μία επιβάτης, στην οποία έγινε έλεγχος κατά την επιστροφή της από την Κρήτη, δηλώνει στην εφημερίδα: «Ένας αστυνομικός στο αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης μας είχε πει ότι το ίδιο γίνεται σε όλα τα αεροδρόμια και για όλες τις πτήσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία. Πρόκειται για υποκρισία στη σημερινή Ευρώπη».