ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Έσχατη λύση» τα χημικά όπλα

Συρία: «Έσχατη λύση» τα χημικά όπλα

Μόνο ως «έσχατη λύση» θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα το καθεστώς Άσαντ, όπως δήλωσε στους Τάιμς του Λονδίνου ο πρώην επικεφαλής του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού.

Ο υποστράτηγος Αντνάν Σίλου δήλωσε ότι αυτομόλησε από τον συριακό στρατό πριν από τρεις μήνες και αφού είχε ήδη συμμετάσχει σε συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με θέμα τη χρήση χημικών όπλων τόσο εναντίον των ανταρτών όσο και εναντίον των αμάχων.

«Είχαμε σοβαρή συζήτηση σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων, περιλαμβανομένου του πώς θα τα χρησιμοποιούσαμε και σε ποιές περιοχές», δήλωσε ο Σύρος υποστράτηγος αναφερόμενος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο συριακό κέντρο χημικών όπλων νότια της Δαμασκού.

«Το συζητήσαμε αυτό ως μια έσχατη λύση, για παράδειγμα αν το καθεστώς έχανε τον έλεγχο μιας σημαντικής περιοχής όπως το Χαλέπι». Μιλώντας από την Τουρκία, ο υποστράτηγος Σίλου είπε ακόμη ότι είναι βέβαιος πως το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα χρησιμοποιήσει τελικά χημικά όπλα κατά των αμάχων και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» οδηγώντας στην αυτομόλησή του.

Στην πρώτη του συνέντευξη από την αυτομόλησή του, ο Σίλου δηλώνει ότι το συριακό καθεστώς έχει επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με χημικά όπλα την ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Τέλος, είπε ότι μέλη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, επίσης συμμετείχαν σε πολλές συνομιλίες με θέμα τη χρήση χημικών όπλων.

Ρoή Ειδήσεων