ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Τα σκίτσα «δεν δικαιολογούν κανένα περιστατικό βίας»

Λευκός Οίκος: Τα σκίτσα «δεν δικαιολογούν κανένα περιστατικό βίας»

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ορθότητα της απόφασης της γαλλικής, εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo να δημοσιεύσει σκίτσα που σατιρίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία.

«Έχουμε ερωτήματα σχετικά με την ορθότητα της κρίσης που οδήγησε στη δημοσίευση τέτοιων πραγμάτων», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο ίδιος υπογράμμισε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην ελευθερία του Τύπου και προειδοποίησε ότι τα σκίτσα αυτά «δεν δικαιολογούν κανένα περιστατικό βίας».

«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι εικόνες θα είναι προσβλητικές για πολλούς ανθρώπους» και ενδέχεται να προκαλέσουν βίαιες αντιδράσεις, σημείωσε ο Κάρνεϊ.

«Όμως έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για τη σημασία της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης, που περιλαμβάνεται στο σύνταγμά μας. Για να το πούμε αλλιώς, δεν αμφιβάλλουμε για το δικαίωμα να δημοσιεύονται τέτοιου είδους πράγματα, απλώς για την ορθότητα της απόφασης να τα δημοσιεύσουν», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Την ώρα που στον μουσουλμανικό κόσμο σημειώνονται εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα βίαιες διαδηλώσεις κατά αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων εξαιτίας μιας αντιισλαμικής ταινίας, ο Κάρνεϊ επεσήμανε για μία ακόμη φορά σήμερα ότι «όσο προσβλητικές κι αν είναι αυτές (οι εικόνες), δεν δικαιολογούν κανένα περιστατικό βίας».