ΚΟΣΜΟΣ

Αρκτική: Οι πάγοι μειώνονται δραματικά σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αρκτική: Οι πάγοι μειώνονται δραματικά σύμφωνα με τους επιστήμονες

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Χιονιού και Πάγων, στο Μπούλντερ του Κολοράντο. Αφορμή, οι πάγοι της Αρκτικής οι οποίοι έχουν συρρικνωθεί στον μικρότερο εμβαδόν τους στα 33 χρόνια που τηρούνται τα στοιχεία των επίσημων αρχείων.

Οι πάγοι της Αρκτικής φαίνεται να καλύπτουν μόλις 3,41 εκατ. χιλιόμετρα στις 16 Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωση του το συγκεκριμένο κέντρο. Είναι 700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μειωμένο από την προηγούμενη μέτρηση των 4,17 εκατ.τετραγωνικών χιλιομέτρων στις 18 Σεπτεμβρίου του 2007.

«Είμαστε τώρα σε άγνωστο έδαφος» ανέφερε ο Μαρκ Σερέζε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Χιονιού και Πάγου. «Ενώ είναι γνωστό ότι ο πλανήτης θερμαίνεται, και οι αλλαγές θα ήταν εντονότερες πρώτα στην Αρκτική, λίγοι από εμάς ήταν προετοιμασμένοι για το πόσο γρήγορα θα συμβούν οι αλλαγές στην πραγματικότητα».

Οι πάγοι της Αρκτικής, σύμφωνα με τις μελέτες από την ανάλυση των φωτογραφιών που ελήφθησαν μέσω δορυφόρου, θα ξεκινήσουν και πάλι να αναπτύσσονται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά επειδή η υπάρχουσα κατάσταση των πάγων καλύπτει τη μικρότερη έκταση που έχει καταγραφεί, οι επιστήμονες ανησυχούν.

Ο φυσικός ωκεανογράφος Πίτερ Βάντχαμς είπε στον Γκάρντιαν ότι σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, οι πάγοι της Αρκτικής θα μπορούσαν να λιώσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Αυτή η κατάρρευση, έχει προβλεφθεί ότι θα συμβεί το 2015-16 οπότε το καλοκαίρι η Αρκτική δεν θα έχει πάγους» δήλωσε ο Βάντχαμς.

Άλλοι επιστήμονες όπως ο Λάρς- Ότο Ρέιρσεν αναμένουν καλοκαίρια στην Αρκτική χωρίς πάγους σε πιο μακρινό χρονικό διάστημα.

Το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ένα πολύ ευαίσθητο σημείο για το κλίμα. Αυξάνεται κάθε χειμώνα καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και το ποσοστό ηλιοφάνειας μειώνεται. Κάθε χρόνο, οι πάγοι της Αρκτικής φτάνουν στο ελάχιστο σημείο τους το Σεπτέμβριο.