ΚΟΣΜΟΣ

Μόντι: Βοηθήστε τους εαυτούς σας για να βοηθήσει και η Ευρώπη

Μόντι: Βοηθήστε τους εαυτούς σας για να βοηθήσει και η Ευρώπη

Η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα εάν και εκείνη βοηθήσει τον εαυτό της, τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι το σενάριο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ δεν το εξετάζει κανένας.

«Η Ελλάδα ήδη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πρέπει να συνεχίσει χωρίς διακοπές τη διαδικασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γιατί είναι προς το συμφέρον της.

Πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός συμφωνούν με αυτό. Δεν είναι μόνοι. Η Ευρώπη βοηθά, αλλά πρέπει και εκείνοι να βοηθήσουν τον εαυτό τους», επισημαίνει ο κ. Μόντι.

«Γνωρίζουμε εκ πείρας πως οι θυσίες αξίζει να γίνουν», προσθέτει ο Ιταλός πρωθυπουργός, και χαιρετίζει «τα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση ως σαφή ένδειξη της βούλησής να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της οικονομίας».

Εκφράζει ακόμη την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα συνεχίσει την επώδυνη, αλλά αναγκαία διαδικασία δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία έχει αρχίσει».

Ο κ. Μόντι αναφερόμενος στην ΕΕ και τις αποφάσεις της για την έξοδο από την κρίση, εκτιμά πως «έχει κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τη σταθεροποίηση και την επίλυση της κρίσης» και επισημαίνει ότι «οι αποφάσεις του Ιουνίου ήταν ένα μείζον βήμα μπροστά, προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Δόθηκε σαφές πολιτικό μήνυμα ότι απαιτείται συνεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσσμων μέτρων για να ξεπεραστεί η σημερινή οικονομική κρίση» σημειώνει ακόμη και χαρακτηρίζει τη πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΚΤ για απεριόριστες αγορές ομολόγων «πολύ σημαντική».