ΚΟΣΜΟΣ

Νέα προσφυγή κατά YouTube και παραγωγού της ταινίας για τον Μωάμεθ

Νέα προσφυγή κατά YouTube και παραγωγού της ταινίας για τον Μωάμεθ

Σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφυγε μια ηθοποιός που υποστηρίζει ότι παραπλανήθηκε για να συμμετάσχει στην αντι-ισλαμική ταινία, με στόχο να σταματήσει η προβολή της από το YouTube.

Η Σίντι Λι Γκαρσία στην αγωγή που κατέθεσε αναφέρει ως εναγόμενους το YouTube και η ιδιοκτήτρια εταιρεία Google, καθώς και ο αιγύπτιος-αμερικανός χριστιανός κόπτης από την Καλιφόρνια που φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από την παραγωγή της επίμαχης ταινίας, ο 55χρονος Νακούλα Μπασιλέι Νακούλα.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο του Λος Άντζελες απέρριψε το αίτημα της Γκαρσία για την προσωρινή επιβολή περιοριστικών όρων εις βάρος της διαδικτυακής εταιρείας που θα απαιτούσαν από το YouTube να σταματήσει να προβάλλει το 13 λεπτών διάρκειας βίντεο.

Όπως και στην πρώτη προσφυγή της, η Γκαρσία κατηγορεί τον φερόμενο ως παραγωγό της ταινίας για εξαπάτηση, δυσφήμηση και αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά αυτή τη φορά καταγγέλλει ότι παραβιάζονται τα πνευματικά της δικαιώματα από τη συμμετοχή της στην ταινία υπό τον τίτλο "The Innocence of Muslims" (Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων).

Η υπόθεση της Γκαρσία είναι η πρώτη αστική αντιδικία με αφορμή το βίντεο που χαρακτηρίζεται ως διαφημιστικό της ταινίας η οποία φέρεται ότι προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ.