ΚΟΣΜΟΣ

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ιταλία

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ιταλία

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατακλύσουν το κέντρο της Ρώμης σήμερα, στην πορεία που θα πραγματοποιήσουν δύο από τους μεγαλύτερους συνδικαλιστικούς φορείς της Ιταλίας.

Η ανακοίνωση της απεργίας ενάντια στις περικοπές των δαπανών που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στη Μαδρίτη και την Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, ενώ καθηγητές πανεπιστημίων, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας. Οι απεργοί δηλώνουν αντίθετοι στις περικοπές των δαπανών που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του Μόντι, οι οποίες περιελάμβαναν μια μικρή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, όπου οι μισθοί έχουν ήδη παγώσει για περισσότερο από δύο χρόνια και περικοπές στη χρηματοδότηση του τομέα της δημόσιας υγείας.

Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει σοβαρά τις δαπάνες των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα έχουν ενισχύσει την ύφεση στην Ιταλία. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα αυξήθηκε στο 10,7% τον Ιούλιο, το υψηλότερο από το 2004.