ΚΟΣΜΟΣ

«Βλέπει» χαλάρωση των ορών βοήθειας στην Ελλάδα η Welt

«Βλέπει» χαλάρωση των ορών βοήθειας στην Ελλάδα η Welt

Σε συνέχεια των χθεσινών δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και η σημερινή κυριακάτικη Welt κάνει λόγο για διαφαινόμενη χαλάρωση των όρων της βοήθειας, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

Σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. «Πιο σημαντικά είναι τα έτη 2013 και 2014», οπότε και «τρέχει» το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Welt. Το ερώτημα τι θα γίνει μετά, θα πρέπει να απαντηθεί αργότερα, σύμφωνα με τους ίδιους.

Την ίδια ώρα συζητείται η εναλλακτική πρόταση να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Η πρόταση μιας διετούς παράτασης ωστόσο πέραν του 2020 δεν βρίσκει υποστηρικτές, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Έτοιμο για παραχωρήσεις, είναι και το ΔΝΤ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της Welt είναι διατεθειμένο να δώσει έως και δυο επιπλέον χρόνια στην Αθήνα για να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού.

Υπέρ της διάθεσης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων τάσσεται την ίδια ώρα ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Περ Στάινμπρουκ. Σε συνέντευξή του προς την Welt υπογραμμίζει ότι τα επόμενα επτά με οκτώ χρόνια η Αθήνα δεν θα μπορεί να δανείζεται στις αγορές.

Την ίδια ώρα ο Π. Στάινμπρουκ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Σοσιαλδημοκράτες να συναινέσουν υπό όρους και σε τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα