ΚΟΣΜΟΣ

Επανεκλογή Ερντογάν στην προεδρία του ΑΚΡ

Επανεκλογή Ερντογάν στην προεδρία του ΑΚΡ

Για τρίτη φορά επανεξελέγη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο συνέδριο του κόμματος στο οποίο ο Ερντογάν συμμετέχει ως πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος, αφού το καταστατικό του ΑΚΡ απαγορεύει ο αρχηγός του να επιδιώξει την επανεκλογή του περισσότερες από τρεις συνεχόμενες θητείες.

«Δείξαμε σε όλον τον κόσμο πως μπορεί να υπάρξει μια προηγμένη δημοκρατία σε μια χώρα με ισχυρή μουσουλμανική πλειοψηφία», τόνισε ο Ερντογάν στο συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν εκατοντάδες ξένοι προσκεκλημένοι ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί και ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ.

Η ομιλία του ερμηνεύεται ως ένα ισχυρό σημάδι ότι ο Ερντογάν θέλει να είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του 2007, οι πρόεδροι της χώρας εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία για μια πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια φορά.