ΚΟΣΜΟΣ

IL-476: Σπάνιο αεροσκάφος με μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό

IL-476: Σπάνιο αεροσκάφος με μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό

Οι κατασκευαστές αεροσκαφών της Ρωσίας ολοκλήρωσαν τις εργασίες υλοποίησης του σχεδίου κατασκευής νέου αεροσκάφους -του IL-476. Το νέο αεροσκάφος έχει ήδη ανυψωθεί δύο φορές στον ουρανό και τώρα προετοιμάζεται για σοβαρές δοκιμές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα έχει μεγάλο και λαμπρό μέλλον.

Στην πραγματικότητα, το IL-476 είναι το αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού του καλά γνωστού μαχητικού και μεταωγικού αεροσκάφους Il-76. Το νέο αεροπλάνο έγινε πιο ταχυκίνητο και πιο ισχυρό από τον προκάτοχό του. Οι σχεδιαστές του το εξοπλίσαν με πιο ισχυρό κινητήρα, ο οποίος θα εξασφαλίσει τη μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων και την αύξηση της απόστασης πτήσης ως 6.000 χιλιόμετρα, κάτι που ξεπερνά κατά 25% τις αντίστοιχες ικανότητες του βασικού αεροσκάφους,- παρατήρησε ο εμπειρογνώμονας της εταιρείας RBK Σεργκέι Στάρικοφ.

- Το νέο αεροσκάφος εξοπλίστηκε επίσης με νέο σύστημα πλοήγησης και στο πιλοτάριό του εμφανίστηκαν οθόνες υγρών κρυστάλλων LCD. Μάλιστα, οι αλλαγές στη δομή της πτέρυγας και του σασί του θα επιτρέψουν τη χρησιμοποίησή του ακόμα και σε μη προετοιμασμένα αεροδρόμια.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες το IL-476 είναι ικανό να μεταφέρει φορτία βάρους 50 τόνων με ταχύτητα 850 χιλιομέτρων την ώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το μεταγωγικό αεροσκάφος θα έχει μεγάλη ζήτηση, ιδίως στη Ρωσία. Μερικές δεκάφες Il-476 σχεδιάζει ήδη να αγοράσει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εκτός από τη Ρωσία, το νέο αεροσκάφος θα έχει ζήτηση και ανάμεσα στους ξένους αερομεταφορείς, - σημείωσε ο στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας "Κομσομόλσκαγια πράβντα" Βίκτορ Μπαρανέτς.

- Το Il-476 έχει ανεξάντλητες δυνατότητες εκσυγχρονισμού και πολύ καλά περιθώρια ασφαλείας. Το ρωσικό αεροσκάφος έχει πολύ καλή φήμη και θα το πάρουν με ευχαρίστηση οι νατοϊκές χώρες – πρώην μέρη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Το αεροπλάνο έχει πολύ καλή προοπτική να βρεθεί στους Στρατούς της Κίνας, της Ινδίας και της Μαλαισίας.

Μετά την κατασκευή των αεροσκαφών, που προορίζονται για τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας, αναμένεται ότι ακριβώς η Κίνα θα γίνει ο πρώτος αγοραστής του νέου Il-476.