ΚΟΣΜΟΣ

Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς: «Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας»

Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς: «Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας»

Στην ημερίδα «Τουρκία – περιφερειακός παράγοντας», που πραγματοποιήθηκε στο Τρέμπινιε της Ερζεγοβίνης, ο Σέρβος καθηγητής Ντάρκο Τανάσκοβιτς δήλωσε ότι «στόχος της Άγκυρας είναι να αναδειχθεί σε μείζονα περιφερειακό παράγοντα.

Σύμφωνα με τον κ. Τανάσκοβιτς, η Τουρκία, από την πλευρά της, προσπαθεί να γίνει ισότιμος εταίρος όλων των διεθνών κέντρων δύναμης που θα αποφασίζουν για το μέλλον του πλανήτη το 21ο αιώνα και μετά.

Την παραπάνω εκτίμηση του Τανάσκοβιτς επιβεβαιώνει η αποκλειστική συν/ξη του προεδρεύοντα της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που δημοσιεύει η ε/φ POLITIKA, με τίτλο «Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς: Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας».

Παραθέτει μεταξύ άλλων δήλωση του κ. Ιζετμπέγκοβιτς ότι «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επίλυσε επιτυχώς πολλά πολιτικά προβλήματα χάρη στην διαμεσολάβηση της Τουρκίας, στις συχνές υψηλού επιπέδου διμερείς συναντήσεις, καθώς επίσης στις τριμερείς συνομιλίες Τουρκίας και Βοσνίας με τη Σερβία ή Κροατία, οι οποίες ξεκίνησαν προ διετίας, κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας». Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς τόνισε επίσης ότι «οι ιστορικές σχέσεις Βοσνίας και Τουρκίας συνέβαλαν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», ενώ πρόσθεσε «όπως είχαμε κοινό παρελθόν θα έχουμε και κοινό μέλλον». Επεσήμανε επιπλέον ότι «οι επιτυχίες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαρτώνται από την Τουρκία, η οποία είναι μια ισχυρή, συνεχώς αναπτυσσόμενη χώρα», προσθέτοντας ότι «η επιτυχία ενός αδελφού είναι και επιτυχία του άλλου», καθώς και ότι «είμαστε υπερήφανοι για τα αδέλφια μας Τούρκους»