ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδίζουν οι Τούρκοι τους Σύρους

Βομβαρδίζουν οι Τούρκοι τους Σύρους

Η Τουρκία βομβάρδισε σήμερα στόχους εντός του συριακού εδάφους σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους που προέρχονταν από τη Συρία και προκάλεσε τον θάνατο πέντε αμάχων σε τουρκική παραμεθόριο κοινότητα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί μία άμεση απάντηση των ενόπλων δυνάμεών μας, οι οποίες βομβάρδισαν κατά μήκος της μεθορίου στόχους που είχαν εντοπισθεί από τα ραντάρ», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν, ενώ στα σύνορά της η Τουρκία αναπτύσσει συνεχώς δυνάμεις βαρέως πυροβολικού και τεθωρακισμένων. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν εσπευσμένως έπειτα από τις βολές όλμου, προερχόμενες από τη Συρία, οι οποίες έπληξαν σήμερα παραμεθόριο κοινότητα της Τουρκίας, προκαλώντας αντίποινα από τουρκικής πλευράς, ανακοίνωσε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επαφή με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και «αποφασίσθηκε να συνεδριάσει λίαν συντόμως το συμβούλιο του ΝΑΤΟ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του επιβεβαίωσε επίσημα πως οι πρεσβευτές των χωρών μελών του θα συνεδριάσουν στις 00:30 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού της Συμμαχίας, για να διαβουλευθούν γύρω από τις εξελίξεις μετά την συριακή επίθεση με όλμους κατά της Τουρκίας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προέτρεψε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση να σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της και προειδοποίησε πως η 18μηνη σύρραξη στη χώρα αυτή έχει αρχίσει βαθμηδόν να επηρεάζει αρνητικά τις άλλες χώρες στην περιοχή. «Ο ΓΓ καλεί τη συριακή κυβέρνηση να σεβασθεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, καθώς και να τερματίσει τη βία κατά του συριακού λαού», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μπαν.«Ο ΓΓ καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μειώσουν την ένταση και να διαμορφώσουν ένα δίοδο προς την κατεύθυνση μίας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία», τονίζει η ίδια πηγή.

Ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι Σύροι απάντησαν στα πυρά που δέχτηκαν ως αντίποινα, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Η Τουρκία πάντως είχε προειδοποιήσει τη Συρία ότι θα απαντήσει στρατιωτικά αν δεχόταν πυρά στα σύνορά της. Η προειδοποίηση είχε γίνει πριν λίγες ημέρες μετά από την έκρηξη βλήματος όλμου, η οποία αποδόθηκε από τους Τούρκους στην συριακή πλευρά. Ο Ράσμουσεν «συνομίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για το συμβάν», πρόσθεσε η εκπρόσωπός του Οάνα Λουνέσκου. «Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά και με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση», τόνισε η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία βομβάρδισε στόχους στη Συρία

Τουρκία-Συρία: Τουλάχιστον 3 νεκροί και 9 τραυματίες από οβίδα