ΚΟΣΜΟΣ

Στη Γαλλία ο Γ.Γ του ΟΗΕ

Στη Γαλλία ο Γ.Γ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, την Δευτέρα και την Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.

Την Δευτέρα το πρωί θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας και την επομένη, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας. Ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεζίρκι, ανέφερε ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του γγ του ΟΗΕ με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, αλλά και με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. Εν τω μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ θα γίνει δεκτός προσωπικά στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Από το Παρίσι ο Μπαν Γκι Μουν θα επιστρέψει αεροπορικώς στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται το πρόσφατο δείπνο που ο γγ του ΟΗΕ παρέθεσε στην κατοικία του στη Νέα Υόρκη στον Γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού. Εξερχόμενος, ο κ. Ολάντ είχε δηλώσει στους εκπροσώπους του Τύπου: «ανταλλάξαμε απόψεις για σειρά διεθνών ζητημάτων, από τη συριακή κρίση έως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, περνώντας από τις πολιτικο-στρατιωτικές κρίσεις στο Μαλί και στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό». Η Γαλλία μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ,Ρωσία, Κίνα, Βρετανία) από κοινού με την Γερμανία (Ομάδα των Εξι) διαπαραγματεύται για λογαριασμό της διεθνούς κοινότητας με την Τεχεράνη για «ευαίσθητες» πτυχές του πυρηνικού προγράμματός της.