ΚΟΣΜΟΣ

Νέα καθήκοντα για το Ρομάνο Πρόντι

Νέα καθήκοντα για το Ρομάνο Πρόντι

Ειδικός απεσταλμένος για το Σάχελ ανέλαβε, με απόφαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι θα είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη περιφερειακή στρατηγική για το Σαχέλ, μια περιοχή που γνωρίζει τεράστια ανθρωπιστικά προβλήματα και προβλήματα ασφαλείας. Θα διαβουλευθεί επίσης με τις χώρες της περιοχής και τους περιφερειακούς Οργανισμούς, εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε το διορισμό του Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι θα κληθεί επίσης να ενθαρρύνει, να υποστηρίζει και να συντονίζει τη διεθνή δέσμευση για στήριξη στις προσπάθειες των χωρών του Σαχέλ να αντιμετωπίσουν αυτή την πολύπλοκη κρίση, εστιάζοντας αρχικά στο Μαλί, του οποίου το βόρειο τμήμα ελέγχεται από ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Ο Ρομάνο Πρόντι ήταν επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τις περιόδους 1996-1998 και 2006-2008. Ήταν επίσης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 1999-2004.