ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: 10 θάνατοι από την αμοιβάδα που «τρώει τον εγκέφαλο»!

Πακιστάν: 10 θάνατοι από την αμοιβάδα που «τρώει τον εγκέφαλο»!

Η αμοιβάδα Naegleria fowleri, γνωστή ως η αμοιβάδα που «τρώει τον εγκέφαλο», σκοτώνει το 98% των θυμάτων της σε διάστημα δύο εβδομάδων. Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν πια είναι αργά για θεραπεία.

Από το 1965, όταν η N.Fowleri αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία, έχουν καταγραφεί περίπου 144 περιστατικά σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε χώρες με καλές υγειονομικές συνθήκες όπως η Βρετανία.

Η αμοιβάδα ζει σε θερμά νερά όπως ρηχές λίμνες και ποτάμια όπου αδειάζεται θερμό νερό από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Μολύνει αρχικά το βλεννογόνο της μύτης, προκαλώντας νέκρωση του ιστού και αιμορραγία, και στη συνέχεια ακολουθεί τις νευρικές ίνες μέχρι τον εγκέφαλο, τον οποίο και καταστρέφει.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι διαταραχές της γεύσης και της όρασης, πονοκέφαλος, δυσκαμψία του σβέρκου, πυρετός, ναυτία και αργότερα σπασμοί.

Στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, τα δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο Μούσα Καν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πακιστάν.

Τα εννέα από τα δέκα θύματα δεν είχαν κολυμπήσει πριν νοσήσουν και το πιθανότερο είναι ότι προσβλήθηκαν όταν έκαναν ρινικές πλύσεις, μια συνηθισμένη πρακτική στη Νότια Ασία.

Οι πακιστανικές αρχές αυξάνουν τώρα τη χλωρίωση του νερού και όπως αναφέρει το in.gr, καλούν τους κατοίκους να καθαρίσουν τις δεξαμενές που τυχόν έχουν στο σπίτι και να χρησιμοποιούν μόνο βρασμένο ή χλωριωμένο νερό για τον καθαρισμό της ρινικής κοιλότητας.