ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Πιέζει για «λύση χωρίς καθυστέρηση» στην ονομασία των Σκοπίων

ΕΕ: Πιέζει για «λύση χωρίς καθυστέρηση» στην ονομασία των Σκοπίων

Την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για το 2012 παρουσίασε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρότεινε για τέταρτη φορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, τονίζοντας ότι το θέμα της ονομασίας θα ληφθεί υπόψη στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Φούλε, η ΠΓΔΜ πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της Εταιρικής Σχέσης, προκειμένου να συνεχίσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιαστική».

«Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, πρέπει να βρεθεί λύση χωρίς καθυστέρηση. Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση αυτής της λύσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φούλε εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από τα Σκόπια στην ελληνική πρόταση περί της υπογραφής ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, το οποίο θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση τονίζει ότι η ΠΓΔΜ συνεχίζει την ομαλή εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και προτείνει η χώρα να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της Συμφωνίας Σύνδεσης. Επισημαίνει, επίσης, ότι «η ΠΓΔΜ πληροί τα πολιτικά κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ» και ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκπλήρωσε φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους».

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι εξακολουθούν να είναι στενές ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού. Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας. Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Η.Ε. για εξεύρεση, μέσω διαπραγματεύσεων, μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να συνεχιστούν με αυξημένη ένταση ενώ το ίδιο ισχύει για τις διμερείς συναντήσεις και επαφές. Επιπλέον, στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάζουν αρνητικά τις καλές σχέσεις γειτονίας.