ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία εντόπισε «ύποπτο φορτίο» στο συριακό αεροσκάφος

Η Τουρκία εντόπισε «ύποπτο φορτίο» στο συριακό αεροσκάφος

Ύποπτο φορτίο εντόπισαν οι τουρκικές αρχές μέσα στο αεροπλάνο της Συριακής Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο υποχρεώθηκε νωρίτερα σε αναγκαστική προσγείωση στην Άγκυρα, σύμφωνα με τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμούν ότι το φορτίο περιλαμβάνει τμήματα πυραύλων.

Το εν λόγω αεροπλάνο, ένα Airbus Α-320, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από τη Μόσχα προς τη Δαμασκό με 35 επιβάτες, αναμένει το πράσινο φως των τουρκικών αρχών για να συνεχίσει το ταξίδι του.

«Σήμερα λάβαμε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το φορτίο του αεροπλάνου φέρεται ότι δεν σέβεται τους κανόνες της πολιτικής αεροπορίας», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του για το περιστατικό.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι το διεθνές δίκαιο θα εφαρμοστεί αν βρεθεί στρατιωτικός εξοπλισμός στο αεροπλάνο αυτό, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ελέγξουμε τις μεταφορές όπλων σε ένα καθεστώς που διαπράττει τόσο βάναυσες σφαγές εναντίον αμάχων. Είναι απαράδεκτο μια τέτοια μεταφορά να γίνεται με την χρήση του εναέριου χώρου μας», επεσήμανε.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία ενήργησε εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της, βάσει του διεθνούς δικαίου για την έρευνα σε πολιτικά αεροπλάνα, για τα οποία υπάρχει υποψία ότι μπορεί να μεταφέρουν στρατιωτικά υλικά και πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο θα αφεθεί να συνεχίσει το ταξίδι του αν βρεθεί ότι δεν έχει κανένα ύποπτο φορτίο.

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να ερευνά συριακά πολιτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της και τόνισε ότι ο συριακός εναέριος χώρος δεν είναι πλέον ασφαλής και ότι τα τουρκικά επιβατικά αεροπλάνα θα πρέπει να μην πετούν εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Η Άγκυρα υποχρέωσε συριακό αεροσκάφος σε αναγκαστική προσγείωση