ΚΟΣΜΟΣ

Στρος Καν: Αποφύγετε πάση θυσία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Στρος Καν: Αποφύγετε πάση θυσία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να «αναλάβουν τις απώλειες», ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά, όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη», εξήγησε ο Στρος Καν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Europolitique, ο κ. Στρος Καν επικρίνει τους Ευρωπαίους γιατί δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα μέρα που επιβάλλονταν.

«Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να κερδίζουμε χρόνο, προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση στον τοίχο, αλλά δεν επιλύουμε τίποτα. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ στο περιοδικό.

Eπίσης, ο κ. Στρος Καν προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των «spreads». «Δεν μπορούμε να έχουμε μία νομισματική ένωση με τόσο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συνεισφέρουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Διακυβεύεται ή ίδια η επιβίωση της ευρωζώνης», σημείωσε.

Τέλος, ο τέως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ χαιρετίζει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά, προβλέπει ότι η δράση του δεν θα είναι θαυματουργή.