ΚΟΣΜΟΣ

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Νετανιάχου

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Νετανιάχου

Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η οριστική ημερομηνία των εκλογών, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως θα καταφέρει να παραμείνει στη θέση του, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις.

Το κόμμα του, το Λικούντ, θα διατηρούσε και θα ενίσχυε τη δύναμή του στην Κνεσέτ (κοινοβούλιο) με 29 έδρες σε σύνολο 120, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των εφημερίδων Μααρίβ και Χααρέτζ.

Αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς, τότε η δεξιά πτέρυγα θα ενισχυθεί, καταλαμβάνοντας συνολικά 68 έδρες έναντι 52 της κεντροαριστεράς. Το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με 17-19 έδρες και ακολουθούν το κεντρώο Γιές Ατίντ με 11-17 έδρες και το υπερεθνικιστικό Ισραέλ Μπεϊτέινου του υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν με 13-15 έδρες. Το κεντρώο κόμμα Καντίμα, του πρώην υπουργού Άμυνας Σαούλ Μοφάζ, καταποντίζεται και κερδίζει μόνο 6-7 έδρες από τις 28 που διαθέτει σήμερα.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους του για τον προϋπολογισμό του 2013. Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, δεν ανέφερε την ημερομηνία που προτείνει, τόνισε όμως ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν και, σε κάθε περίπτωση, εντός των επόμενων τριών μηνών.