ΚΟΣΜΟΣ

«Αμφιλεγόμενη» η επιλογή της ΕΕ για το Νόμπελ Ειρήνης

«Αμφιλεγόμενη» η επιλογή της ΕΕ για το Νόμπελ Ειρήνης

Η ανακοίνωση της Επιτροπής του Νομπέλ Ειρήνης να βραβεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδότησε άμεσα αντιδράσεις, απόφαση η οποία χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον «αμφιλεγόμενη» από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Νόμπελ διάσωσης» ήταν το σχόλιο του ρωσικού αγγλόφωνου δικτύου Russia Today αναφερόμενο στην οικονομική κρίση που πλήττει την ΕΕ, ενώ το πρακτορείο Ρόιτερς τόνισε ότι η βράβευση της ΕΕ είναι αμφιλεγόμενη καθώς τα πέντε μέλη της επιτροπής επιλέγονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και η ίδια η Νορβηγία έχει δύο φορές ψηφίσει κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης έχει να κάνει με τον ιστορικό ρόλο της, ως προς την ένωση της ηπείρου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 60 χρόνια μετά τη δημιουργία του προάγγελου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Το βραβείο σήμερα αναμένεται να δώσει μια ώθηση στις χώρες-μέλη της ΕΕ, την ώρα που η ευρωζώνη πλήττεται από την κρίση χρέους.

Αντίρρηση στην επιλογή της Επιτροπής έχει και ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης του Όσλο. Ο ίδιος δήλωσε στο κρατικό δίκτυο της Νορβηγίας NRK ότι σίγουρα δεν αξίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση βραβείο για το 2012 καθώς δεν έχει επιτύχει την επίλυση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στους κόλπους της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Το Νόμπελ Ειρήνης 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση!