ΚΟΣΜΟΣ

Οι Λιθουανοί ψήφισαν κατά της λιτότητας στις εκλογές

Οι Λιθουανοί ψήφισαν κατά της λιτότητας στις εκλογές

Το Εργατικό Κόμμα της Λιθουανίας προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τα μισά εκλογικά τμήματα, ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή.

Το λαϊκό Εργατικό Κόμμα του ευρωβουλευτή και επιχειρηματία Βίκτορ Ουσπάσκιτς συγκεντρώνει ποσοστό 25,45%, μπροστά από το Σοσιαλδημοκρατικό του Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους (19,6%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Συντηρητικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Άντριους Κουμπίλιους με 10,9%, που έχει επιβάλει μακροχρόνια λιτότητα στους Λιθουανούς.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 28 Οκτωβρίου. «Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας θα αρχίσουν αμέσως, αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν παρά μόνο μετά τον δεύτερο γύρο», προέβλεψε ο Κεστούτις Γκίρνιους, πολιτικός αναλυτής από το πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Στο μεταξύ, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η πλειοψηφία των Λιθουανών τάχθηκε κατά της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα τους.

Το 61,57% απάντησε «όχι» στο ερώτημα: «επιθυμείτε την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στην Δημοκρατία της Λιθουανίας;», ενώ το 34,76% είπε «ναι».

Ωστόσο, το δημοψήφισμα έχει μάλλον συμβουλευτική ισχύ, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας έχει ήδη εγκρίνει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου.

Διαβάστε επίσης:

Φέλιξ Μπομγκάρτνερ: Υπερηχητική βουτιά από ύψος 39 χλμ.

Χώρισε ο Ράσελ Κρόου μετά από 9 χρόνια γάμου

Στη Βρετανία μεταφέρεται η 14χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι