ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Mητροπολίτης Κυρήνης: Τι ενώνει την Ελλάδα και τη Ρωσία

Βίντεο: Mητροπολίτης Κυρήνης: Τι ενώνει την Ελλάδα και τη Ρωσία

«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει τον αφανισμό της Ελλάδας, μας ενώνουν πολλά. Εδώ στη Ρωσία αγαπούν την Ελλάδα, ξέρουν ότι εμείς τους μεταφέραμε το φως του ευαγγελίου», λέει ο μητροπολίτης Κυρήνης και έξαρχος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αθανάσιος στο «Αγιορείτικο Βήμα».

«Φτάσαμε εκεί που νιώθουμε οι άλλοι να μας οικτίρουν, έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς που ζούμε στο εξωτερικό. Αυτός ο οίκτος για την Ελλάδα με πληγώνει αφάνταστα».

Παράλληλα, μιλά για το Άγιο Όρος και τον γέροντα Παϊσιο που είχε συναντήσει και του αποκάλυψε τη ζωή του.

Ένας Ιεράρχης με πνευματικό μεγαλείο και Ελληνική Ψυχή.

Έχει ιδρύσει και Ελληνικό Σχολείο που λειτουργεί στο υπόγειο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων, του Ναού του Μετοχίου όπου ομογενείς και Ρώσοι διδάσκονται την «Ελλάδα». Η δασκάλα κ. Νικολάου και οι μαθητές έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία του. Συνολικά πενήντα μαθητές φοιτούν στο σχολείο.

«Θεωρώ την Ρωσία ως δεύτερη πατρίδα μου . Με τους Έλληνες έχω καλή σχέση και ο πιο αδιάφορος Έλληνας έχει ένα σεβασμό προς το ράσο, όταν ακόμα και εμείς εκτρεπόμεθα ο Έλληνας είναι ανεκτικός και αγαπά τον άνθρωπο. Βλέπει την αμαρτία ως αστοχία και αγαπά τον συνάνθρωπο που εξετράπη της πορείας του» συνεχίζει.

«Όπως και κάθε Έλληνας έτσι κι εγώ αισθάνομαι μεγάλο πόνο που η Ελλάδα μας, η μεγάλη πατρίδα, έφθασε σε αυτό το σημείο. Φτάσαμε εκεί που νιώθουμε οι άλλοι ότι μας οικτίρουν, έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς που ζούμε στο εξωτερικό. Αυτός ο οίκτος με πληγώνει αφάνταστα. Και όταν ακούω ότι γίνονται συσσίτια στην Ελλάδα για τον περήφανο και αξιοπρεπή έλληνα αυτό με τραυματίζει…

Όταν πήγα στη Κύπρο και είδα ότι βοηθάνε την Ελλάδα δεν ένιωσα το ίδιο, διότι και η Κύπρος είναι Ελλάδα, όπως έκανε πάντα και σε κάθε τέτοια περίσταση. Είναι καθήκον του Έλληνα να βοηθά τον συνέλληνα.

Εδώ στη Ρωσία αγαπούν την Ελλάδα, ξέρουν ότι εμείς τους μεταφέραμε το φως του ευαγγελίου, ‘έχουν μεγάλη αγάπη προς το Άγιο Όρος, το θεωρούν σαν το λίκνο της Ορθοδοξίας, στα μεγάλα προσκυνήματα, συγκεντρώνουν τρόφιμα και εδώ για την Ελλάδα αλλά εγώ βλέποντας αυτό…..(συγκίνηση)».

Ο μητροπολίτης πιστεύει πως η Ρωσία, οι κρατούντες, δεν θα επιτρέψουν τον αφανισμό της Ελλάδας και όταν έρθει η στιγμή θα προστατέψουν την Ελλάδα.

«Στη Ρωσία έχουν αφομοιώσει τον πολιτισμό μας και τον έχουν αναδημιουργήσει συμφώνα με τα δικά τους δεδομένα. Μπαίνεις σε ένα Ναό και βλέπεις τα δικά μας στοιχεία αναδημιουργημένα.

Το άλλο είναι η γλώσσα, αν κάποιος μάθει Ρωσικά διαπιστώνει ότι η ρωσική γλώσσα είναι μεστή ελληνικών λέξεων οι οποίες έχουν δεχτεί απλή τροποποίηση. Αυτό δηλώνει τη σχέση των λαών. Ο απλός ρώσος αγαπά τους Έλληνες. Δεν βρίσκεις σε καμία άλλη χώρα να γνωρίζουν τόσο καλά τον ελληνικό πολιτισμό.

Και το ρωσικό αλφάβητο θυμίζει πολύ το ελληνικό, έχει πολλά ελληνικά στοιχεία»

Η Συνάντηση του με τον γέροντα Παϊσιο

«Στο Άγιο Όρος συνάντησα και τον γέροντα Παϊσιο, είχα μία εκτενή συζήτηση, αμέσως μου φώναξε με το όνομα του. ’’Αθάνασιε, διάκονε’’, μου είπε. Μου περιέγραψε τι συνέβαινε στον μοναστήρι με απόλυτη λεπτομέρεια χωρίς να αναφερθεί στην Ιερά Μονή Κύκου που διακονούσα τότε. Με εντυπωσίασε. Με κέραμε αμύγδαλα, ένα λουκούμι και νερό. Έφυγα από τον πατέρα Παϊσιο και μετά πήγα στον γέροντα Ευστάθιο στη Νέα Σκήτη.

Κι εκείνος ήταν γέροντας με χάρισμα. Εκεί οι άνθρωποι ζουν μία ευαγγελική ζωή. Εύχομαι το Άγιο όρος να συνεχίσει την ασκητική πορεία του. ΤΟ Άγιο Όρος πρέπει να διαφυλάξει τον εαυτό του από τις κοσμικές εσβολές.»