ΚΟΣΜΟΣ

Κάρατζιτς και Χάτζιτς στο ΔΠΔ της Χάγης

Κάρατζιτς και Χάτζιτς στο ΔΠΔ της Χάγης

Στις 16 Οκτωβρίου ξεκινά η δίκη του πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα, Γκόραν Χάτζιτς, και η παράθεση αποδεικτικών στοιχείων των συνηγόρων υπεράσπισης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο Γκόραν Χάτζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση της νομοθεσίας και των εθίμων πολέμου στην Κροατία την περίοδο Ιούνιος 1991 - Δεκέμβριος 1993 συμπεριλαμβανομένων διώξεων, δολοφονιών, εγκλεισμών, βασανισμών, απελάσεων και λεηλασίας δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας συνελήφθη στις 20 Ιουλίου του 2011 και κατά την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των δικαστών του ICTY στις 24 Αυγούστου του ίδιου έτους δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος.

Παράλληλα, στη δίκη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, η παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων θα αρχίσει με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, του πρώην επικεφαλής του επιτελείου της Δύναμης Προστασίας του ΟΗΕ (UNPROFOR) στο Σαράγεβο, Ρώσου συνταγματάρχη, Αντρέι Ντεμουρένκο.

Ο Αντρέι Ντεμουρένκο, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες μετά τη σφαγή στην υπαίθρια αγορά Μαρκάλε του Σαράγεβο, το 1995 υποστήριξε ότι η οβίδα που σκότωσε 43 ανθρώπους και τραυμάτισε 75 ανθρώπους δεν μπορούσε να είχε εκτοξευθεί από τις σερβικές θέσεις, αλλά δεν του επιτράπηκε να αποκαλύψει την έκθεσή του, ούτε του επιτράπηκε να την υποβάλει στη διοίκηση.

Ο απόστρατος Ρώσος συνταγματάρχης στη δίκη του πρώην διοικητή του σώματος στρατού των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας στο Σαράγεβο, Ντράγκομιρ Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι «το πιθανότερο είναι να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια» δυνάμεων από περιοχή υπό τον έλεγχο του στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, ώστε να ωθηθεί το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει σερβικές θέσεις.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς παρέδωσε στο ICTY κατάλογο με τους πρώτους έξι μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων είναι ο στρατιωτικός παρατηρητής του ΟΗΕ Πολ Κονβέι, ο Μπλάγκογιε Κοβάτσεβιτς, ο Σλάβκο Γκένκο, ο Ντούσαν Σκρμπα και ένας προστατευόμενος μάρτυρας.

Στη λίστα μαρτύρων υπεράσπισης περιλαμβάνονται 600 ονόματα και για την παράθεση των αποδεικτικών στοιχείων έχουν εγκριθεί 300 ώρες, όσο χρόνο είχε δηλαδή στη διάθεσή της και η εισαγγελία.