ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα στην αντεπίθεση

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα στην αντεπίθεση

Η συζήτηση γύρω από το δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ συνεχίζεται στις ΗΠΑ, το οποίο προκάλεσε σαφώς μεγαλύτερο «θόρυβο» από το πρώτο στις 3 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, πέρασε στην επίθεση καθώς χρειαζόταν οπωσδήποτε μια πειστική επικοινωνιακή νίκη ώστε να σβήσει από τη μνήμη των ψηφοφόρων η εντύπωση από την υποτονική του εμφάνιση στην πρώτη τηλεμαχία στο Ντένβερ. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του Ομπάμα στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, ότι το πρόγραμμά του ορίζεται μόνο από ένα σημείο: «τη διασφάλιση ότι οι πιο πλούσιοι θα μπορούν να έχουν διαφορετικούς κανόνες παιχνιδιού».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, δυναμικός, αποφασιστικός, έκανε τα πάντα για να πείσει τους 82 αναποφάσιστους εκλογείς που αποτελούσαν το κοινό στην αίθουσα του πανεπιστημίου Χόφστρα στο Λονγκ Άιλαντ και κατ' επέκταση τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς που παρακολουθούσαν το ντιμπέιτ στην τηλεόραση, αυτούς που θα αποφασίσουν αν θα του δώσουν μια ακόμη τετραετή θητεία στο Λευκό Οίκο την 6η Νοεμβρίου.

Ο Ομπάμα μερικές φορές έκανε το κοινό να χαμογελάσει, αλλά με μεγάλη σοβαρότητα μίλησε για τα φέρετρα που δέχτηκε στις ΗΠΑ μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου της Βεγγάζης στη Λιβύη.

Και επί 95 λεπτά διαξιφίστηκε με τον αντίπαλό του για όλα τα θέματα, από την ενέργεια, τη δημοσιονομική πολιτική, τις γυναίκες, τη μετανάστευση, την εξωτερική του πολιτική. Δεν δίστασε να διακόψει τον Μιτ Ρόμνεϊ αρκετές φορές ή να τού προσάψει ότι είναι ακόμη πιο δεξιός και από τον ιδιαίτερα αντιδημοφιλή Τζορτζ Μπους τον νεότερο στα κοινωνικά θέματα.

Δείτε το βίντεο: