ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρομπάι κάλεσε και τους 27 στην απονομή του Νόμπελ

Ο Ρομπάι κάλεσε και τους 27 στην απονομή του Νόμπελ

Τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι να παρευρεθούν στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

«Το βραβείο Νόμπελ είναι μεγάλη τιμή για την ένωσή μας, τους θεσμούς μας και πάνω απ' όλα για τους πολίτες μας», δήλωσε ο Ρομπάι στο λογαριασμό του στο Twitter, κατά το άνοιγμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω ότι όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης να μπορούν να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Όσλο τον Δεκέμβριο», έγραψε.

Ήδη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε διατεθειμένος να αποδεχθεί την πρόσκληση. «Αν θέλουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ναι, θα είμαστε εκεί», απάντησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Ολάντ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κλήθηκαν στο Όσλο, όμως δεν θα παραστούν άμεσα, αλλά θα είναι στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν την τελετή.

Κατά τον Μάρτιν Σουλτζ οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο ίδιος.

«Θα πάμε μαζί, οι τρεις μας», δήλωσε εξάλλου ο Σουλτζ την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη από κοινού την Τρίτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνάντησης του, με τους Μπαρόζο και Ρομπάι.

Διαβάστε επίσης:

«Αμφιλεγόμενη» η επιλογή της ΕΕ για το Νόμπελ Ειρήνης

Μέρκελ, Ζακ Ντελόρ, ΝΑΤΟ και Ρεν χαιρετίζουν το Νόμπελ Ειρήνης

«Τραγικό λάθος το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ»