ΚΟΣΜΟΣ

Αποσύρθηκε από το Amazon το παζλ με τους φούρνους του Νταχάου

Αποσύρθηκε από το Amazon το παζλ με τους φούρνους του Νταχάου

Το Amazon, το μεγαλύτερο κατάστημα Διαδικτυακών πωλήσεων, απέσυρε από την αγορά ένα παζλ που εικόνιζε τους φούρνους του κρεματορίου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε το παιχνίδι αυτό.

Τα 252 κομμάτια του παζλ σχημάτιζαν τη φωτογραφία δύο φούρνων του ενός από τα δύο κρεματόρια του Νταχάου, στη Βαυαρία, όπου καίγονταν τα σώματα των κρατουμένων κατά τη ναζιστική περίοδο. Το Amazon το είχε εντάξει στην κατηγορία "παιχνίδια" κατάλληλα για παιδιά "άνω των 8 ετών" και το πουλούσε για 24,99 δολάρια (περίπου 20 ευρώ).

Την απόσυρση του παιχνιδιού χαιρέτισε η Γκέρντα Χάσελφελντ, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας η οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε καταγγείλει το παζλ χαρακτηρίζοντάς το προσβλητικό για τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η Χάσελφελντ, η οποία εκλέγεται στην περιφέρεια όπου βρίσκεται το Νταχάου, χαρακτήρισε "απαράδεκτο να χλευάζονται τα θύματα της φονικής μηχανής του Γ' Ράιχ και οι έμποροι να κερδίζουν από αυτό περισσότερα χρήματα". Η βουλευτής είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον ιδρυτή του Amazon Τζεφ Μπέζος.

Η πώληση του παζλ είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών οργανώσεων, όπως της Διεθνούς Επιτροπής του Νταχάου --εκπροσωπεί επιζώντες πολιτικούς κρατούμενους, Εβραίους και Ρομά από περισσότερες από 40 χώρες-- η οποία ζήτησε περισσότερο σεβασμό για τους νεκρούς.

Το στρατόπεδο του Νταχάου ιδρύθηκε από το ναζιστικό καθεστώς μετά την πυρπόληση του Ράιχσταγκ το 1933 και ήταν ένα από τα 80 στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης της Γερμανίας. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν εκεί και υπολογίζεται ότι 32.000-43.000 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους μέχρι την απελευθέρωσή του από τα αμερικανικά στρατεύματα, τον Απρίλιο του 1945.