ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ για την Τουρκία

Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ για την Τουρκία

Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, αυτό των περισσότερων φυλακισμένων δημοσιογράφων, κατέχει η Τουρκία.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία έχει καταγράψει τουλάχιστον 61 περιπτώσεις δημοσιογράφων που βρίσκονται έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές για λόγους σχετικούς με την άσκηση του επαγγέλματός τους, κατηγορεί την Άγκυρα για μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες φίμωσης του Τύπου στην πρόσφατη ιστορία.

Από την πλευρά της, η Τουρκία κάνει λόγο για «αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση των δημοσιογραφικών καθηκόντων» των έγκλειστων. Χαρακτηρίζει μάλιστα «υπερβολικές» τις αιτιάσεις της επιτροπής.

Επίσης, υποστηρίζει ότι οι κρατούμενοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για «τρομοκρατία» και «δυσφήμηση του τουρκικού εθνικού χαρακτήρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των κρατούμενων δημοσιογράφων είναι Τούρκοι πολίτες κουρδικής εθνικότητας.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων κάνει επίσης λόγο για το σοβαρό θέμα, το οποίο εγείρεται από την αυτολογοκρισία των εργαζόμενων στον Τύπο.

Αφορμή έχουν αποτελέσει κατά καιρούς σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος έχει καλέσει τα ΜΜΕ της χώρας του να πειθαρχούν ή και να απολύουν τα «ανυπάκουα» μέλη του προσωπικού τους.