ΚΟΣΜΟΣ

«Στη Συρία παίζεται μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι»

«Στη Συρία παίζεται μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι»

Οι κατηγορίες που επιρρίπτουν μερικές χώρες στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ καλύπτουν στην ουσία ένα «μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι που διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι μερικές χώρες προσπαθούν να αποτρέψουν την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία, επειδή στοχεύουν στην ανακατανομή του γεωπολιτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής.

«Πολλοί δεν σκέπτονται τόσο πολύ τη Συρία, αλλά το Ιράν. Το λένε απροκάλυπτα κιόλας, ότι το Ιράν πρέπει να στερηθεί του πλησιέστερου συμμάχου του, που είναι ο Μπασάρ Άσαντ», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Δημιουργείται η εντύπωση», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, «ότι μόλις εμφανίζεται κάποιο φως στην κατάσταση αυτή, σε κάποιον δεν είναι συμφέρον να επιτραπεί η μετάβασή της σε πιο "ήρεμα ύδατα", αλλά να συνεχιστεί η αιματηρή μάχη στο εσωτερικό της Συρίας, να συνεχιστεί ο εμφύλιος πόλεμος».

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι αρνείται να προβεί σε καταδίκη των πρακτικών της συριακής αντιπολίτευσης.

Από τα βέλη του δεν γλίτωσαν ούτε οι ΗΠΑ, καθώς όπως είπε, «οι Αμερικανοί εταίροι μας, δια στόματος της επισήμου εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσαν, ότι η παραμονή του κ. Άσαντ στην εξουσία είναι αυτή που υποκινεί τις εξτρεμιστικές διαθέσεις, δικαιολογώντας με έμμεσο τρόπο τις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες».

Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ «εγγυητή των δικαιωμάτων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των Χριστιανών», ενώ τόνισε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού εξακολουθεί να τον στηρίζει, «ως τον άνθρωπο που ζητά να μην μετατραπεί η Συρία σε ένα κράτος, όπου οι μειονότητες απλούστατα δεν θα έχουν τη δυνατότητα ύπαρξης».