ΚΟΣΜΟΣ

«Λύγισε» η Φέκτερ: Επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα

«Λύγισε» η Φέκτερ: Επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα

Τον παλιό, «καλό» εαυτό της φαίνεται πως θυμήθηκε η Αυστριακή Υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η οποία αφού διήνυσε μία σύντομη περίοδο «λατρείας» προς την Ελλάδα, κατηγόρησε σήμερα τους Έλληνες ότι «έπεσαν από την αιώρα που ήταν ξαπλωμένοι και πρέπει επιτέλους να σηκωθούν».

Η Αυστριακή υπουργός άσκησε επίσης δριμεία κριτική στους Έλληνες, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν δημιούργησαν δομικά και μόνιμα, θέσεις εργασίας, «με τα χρήματα που έπαιρναν, ούτως ή άλλως πάντα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν δεν είναι αναξιοπρεπές να επαναλαμβάνεται, εδώ και δύο χρόνια, η ίδια παράσταση, δηλαδή η καθυστέρηση των δόσεων μέχρις ότου αποφανθεί η «τρόικα» ως προς την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, η Αυστριακή υπουργός υποστήριξε πως αυτό είναι απαραίτητο για να αναγκαστούν οι Έλληνες να τηρήσουν τις συμφωνίες.

Όπως ανέφερε, «οι συμφωνίες προβλέπουν μια πληθώρα μέτρων που θα δώσουν στους Έλληνες τη δυνατότητα να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, για παράδειγμα, να αλλάξουν τις δομές, ώστε τα χρήματα του δανείου να μην ρέουν μόνιμα σε ένα τρύπιο βαρέλι».

Σύμφωνα με την κα Φέκτερ, αυτό έχει αποφασιστεί εν μέρει με την ψήφιση φιλόδοξων νόμων από την ελληνική Βουλή, ωστόσο δεν έγινε κατόπιν τίποτε για την εφαρμογή τους και μόνον με την πίεση που ασκεί η ΕΕ και που είναι επιτακτικά αναγκαία, μπόρεσαν και επιτεύχθηκαν μερικά πράγματα.

Τέλος, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών σχολίασε και το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να το αποφασίσει η ίδια η χώρα.

«Πάντως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν την ακλόνητη βούληση να την αφήσουν στην Ευρωζώνη και να της δώσουν κίνητρα ή να ασκήσουν με συνέπεια πίεση, ώστε αυτή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.