ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Ισλανδία για ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό

Συναγερμός στην Ισλανδία για ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ισλανδίας εξέδωσε προειδοποίηση για ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία προειδοποίησε τους πολίτες, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, ότι υπάρχει κίνδυνος το προσεχές διάστημα να σημειωθεί ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού την τελευταία 20ετία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρόσφατοι σεισμοί σε μια υποθαλάσσια περιοχή περίπου 20 χλμ. ανοικτά των βόρειων ακτών της Ισλανδίας θεωρούνται από τους σεισμολόγους ως ενδείξεις ότι ενδεχομένως επίκειται ένας πολύ ισχυρός σεισμός.

«Ο τοπικός πληθυσμός γενικά ανησυχεί, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Βρίσκεται πλέον σε κατάσταση συναγερμού», σχολίασε ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σταθμού στο Φιάλαμπιγκντ.

Πάντως ο γεωλόγος Μπένεντικτ Όφεϊγκσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, υποστηρίζοντας ότι πολλά σπίτια στην Ισλανδία μπορούν να αντέξουν σεισμικές δονήσεις έως και 7 βαθμών.

Σημειώνεται ότι η Ισλανδία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 320 χιλιάδων ανθρώπων, βρίσκεται σε μια περιοχή με ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα, καθώς είναι μόλις 100 χλμ. νότια από το σημείο επαφής δύο τεκτονικών πλακών.