ΚΟΣΜΟΣ

Η αριστερή αντιπολίτευση νικήτρια των εκλογών στη Λιθουανία

Η αριστερή αντιπολίτευση νικήτρια των εκλογών στη Λιθουανία

Η αριστερή αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές στη Λιθουανία, σύμφωνα με τα τμηματικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τα μεσάνυχτα από την Εκλογική Επιτροπή στο Βίλνιους.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται επικεφαλής με συνολικά 38 έδρες στο μελλοντικό κοινοβούλιο, μπροστά από τους συντηρητικούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντριους Κουμπίλιους (34 έδρες), το Εργατικό κόμμα του Βίκτορ Ούσπασκιτς (29 έδρες), και το δεξιό κόμμα Τάξη και Δικαιοσύνη, πιθανό σύμμαχο των δυο κομμάτων της αριστεράς, (11έδρες).

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το Εργατικό κόμμα και το κόμμα Τάξη και Δικαιοσύνη εξασφαλίζουν μαζί 78 έδρες από τις 141 του κοινοβουλίου της Λιθουανίας.

«Αξιολογώ θετικά αυτά τα αποτελέσματα. Μετά από το δεύτερο γύρο, είμαστε επικεφαλής» , δήλωσε στην τηλεόραση ο Αλγκίρντας Μπουτκεβίσιους ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος προαλείφεται για πρωθυπουργός της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Ούσπασκιτς, υπενθύμισε ότι έχει «μια συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα Τάξη και Δικαιοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνσή μας και θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μαζί τους», πρόσθεσε.

Το φιλελεύθερο κίνημα, σύμμαχος των Συντηρητικών, κέρδισε εννέα έδρες, το κόμμα της πολωνικής μειονότητας, οχτώ, και η Φωνή του θάρρους, ένα νέο κόμμα κατά της παιδεραστίας που δημιουργήθηκε μετά από ένα σκάνδαλο ηθών, επτά έδρες.