ΚΟΣΜΟΣ

Οχυρωμένη η ανατολική ακτή των ΗΠΑ για τον τυφώνα Σάντι

Οχυρωμένη η ανατολική ακτή των ΗΠΑ για τον τυφώνα Σάντι

Ένας «ιστορικός τυφώνας», κατηγορίας 1 πλήττει την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο τυφώνας Σάντι συναντιέται με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα η άνοδος των υδάτων να φτάσει μέχρι και 3,30 μέτρα στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο τυφώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά. Στο μάτι του τυφώνα οι άνεμοι κινούνται με ταχύτητα 800 χιλιόμετρων ανά ώρα σύμφωνα με το με το Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες.

Η περιοχή που βρίσκεται σε κίνδυνο από τον υπερ-τυφώνα έχει ακτίνα μεγαλύτερη των 800 μιλίων. Οι μεγάλες πόλεις που βρίσκονται σε επιφυλακή είναι οι Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια και Βοστόνη. Οι ζημιές αναμένεται να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το σημαντικότερο είναι να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

Στη Νέα Υόρκη όλα τα μέσα μεταφοράς σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ, λόγω των πλημμύρων και των ζημιών που πιθανώς θα προκληθούν από το πέρασμά του. Η αναστολή της λειτουργίας των μέσων θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα ή και την Τρίτη. Τα σχολεία επίσης είναι κλειστά, όπως και οι περισσότεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί.

ΔΕΙΤΕ LIVE

Τα πρώτα αποτελέσματα του Σάντι, έγιναν αισθητά την Κυριακή κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις. Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της προς τη Νέα Υόρκη την Κυριακή και θα αναστείλει τις περισσότερες προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό την Δευτέρα, ίσως και την Τρίτη, λόγω ανησυχιών για την ακεραιότητα των συναλλαγών, ανέφεραν πηγές της Wall Street.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ακύρωσε τις συνόδους στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Οι εικόνες είναι πρωτόγνωρες για την αμερικανική μεγαλούπολη. Πάνω από 400 χιλιάδες άτομα, που ζουν σε παράκτιες περιοχές της πόλης μετακινούνται σε ασφαλέστερους χώρους. Οι διακοπές ρεύματος, που έχουν ήδη ξεκινήσει ανά περιοχές, απειλούν περίπου δέκα εκατομμύρια πληθυσμό, στο χειρότερο σενάριο. Πλέον εξαντλούνται και οι προμήθειες από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΠΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο SANDY

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του να «πάρουν στα σοβαρά» τον κίνδυνο. Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

Επίσης, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τις αρχές δεν είναι μόνο η δύναμη του τυφώνα, που θα συνοδεύεται από μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης, ισχυρούς ανέμους και χιόνα σε ορισμένες περιοχές, αλλά το γεγονός ότι θα είναι μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να κυκλοφορήσουν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Ο στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο τυφώνας που έχει βαπτιστεί «Frankenstorm» και στο πέρασμά του από την Καραϊβική σκότωσε 66 άτομα, θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.