ΚΟΣΜΟΣ

Περιοδεία της Κλίντον στα Βαλκάνια

Περιοδεία της Κλίντον στα Βαλκάνια

Στα Βαλκάνια θα βρίσκεται τις προσεχείς ημέρες η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφτασε απόψε στο Σαράγεβο.

Σκοπός της βαλκανικής περιοδείας της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, η οποία θα συνοδεύεται σε ένα μέρος του ταξιδιού της από την αρχηγό της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, είναι να ζητήσει από τα έθνη που προέκυψαν από την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τα φέρουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό το σκοπό, η Κλίντον και η Άστον θα συναντηθούν αύριο με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, στους οποίους θα επαναλάβουν την «ακλόνητη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας προς την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον».

Στη συνέχεια, την Τρίτη το απόγευμα, οι Κλίντον και Άστον θα συναντηθούν στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, για να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν το διάλογο με την Πρίστινα.

Οι κυρίες Κλίντον και Άστον θα έχουν συναντήσεις με τους ηγέτες του Κοσόβου την Τετάρτη.

Τέλος, η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στη συνέχεια μόνη της στην Κροατία, η οποία καλείται να ενταχθεί στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, ενώ θα ολοκληρώσει την περιοδεία της την Πέμπτη στην Αλβανία.