ΚΟΣΜΟΣ

«Ίχνη εκρηκτικών» στο αεροσκάφος του προέδρου Κατσίνσκι

«Ίχνη εκρηκτικών» στο αεροσκάφος του προέδρου Κατσίνσκι

Ίχνη εκρηκτικών εντόπισαν στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Πολωνίας, το οποίο συνετρίβη πριν από δύο χρόνια στη Ρωσία σκοτώνοντας τον πρόεδρο της χώρας Λεχ Κατσίνσκι και 95 άλλους ανθρώπους, οι αρχές που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita», η οποία δεν αποκαλύπτει την πηγή της πληροφόρησης, εισαγγελείς και ειδικοί πυροτεχνουργοί εξέτασαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους στη Ρωσία και εντόπισαν ίχνη ΤΝΤ και νιτρογλυκερίνης στα φτερά του αεροσκάφους, στην καμπίνα και σε 30 καθίσματά του.

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν ακόμη και στην περιοχή όπου το αεροσκάφος τύπου Tu-154 συνετρίβη τη στιγμή που προσέγγιζε μικρό αεροδρόμιο κοντά στη ρωσική πόλη Σμόλενσκ στις 10 Απριλίου του 2010, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι Ρώσοι ερευνητές είχαν αποδώσει την ευθύνη για το δυστύχημα στο πολωνικό πλήρωμα του αεροσκάφους επειδή επιχείρησε να προσγειωθεί υπό συνθήκες πυκνής ομίχλης, ενώ οι Πολωνοί ερευνητές αποφάνθηκαν ότι οι Ρώσοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου δεν θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει στο αεροσκάφος να επιχειρήσει προσγείωση.

Ορισμένες δεξιές οργανώσεις στην Πολωνία, περιλαμβανομένου το κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης Νόμος και Δικαιοσύνη, είχαν απορρίψει το πόρισμα της έκθεσης υποστηρίζοντας ότι το δυστύχημα ενδεχομένως να ήταν μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και των πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που επέβαιναν μαζί του στο αεροσκάφος.

Πάντως, οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα ίχνη εκρηκτικών να προέρχονται από βόμβες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έχουν εκραγεί και παρέμειναν στον τόπο συντριβής του αεροσκάφους, προσθέτει το δημοσίευμα.