ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία προετοιμαζόταν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Η Γαλλία προετοιμαζόταν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Η γαλλική κυβέρνηση είχε προχωρήσει το 2011 στη σύνταξη μελέτης για τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.

«Εκείνη την περίοδο, η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, που συνίσταται στην διαγραφή του 50% του χρέους της, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν κυκλώνα, το ευρώ δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές", γράφει ο τότε υπουργός Οικονομικών Μπαρουάν, στο βιβλίο του «Ημερολόγιο της Κρίσης», το οποίο θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο.

«Το χειρότερο; Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα αποτέλεσμα διάχυσης, μια θεωρία ντόμινο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ντε φάκτο την έξοδο της Γαλλίας», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί εξηγεί ότι είχε συγκεντρώσει «τρεις έμπιστους ανθρώπους» στο γραφείο του, το Νοέμβριο του 2011, σε μια σύνοδο με την ονομασία «Μαύρος Κύκνος».

«Δεν θα πρέπει να μιλήσουν γι'αυτήν σε κανέναν, ούτε στα μέσα ενημέρωσης προφανώς, ούτε στο ίδιο τους το περιβάλλον...Ζητώ από αυτούς τους έμπιστους ανθρώπους να εργαστούν πάνω σε δύο υποθέσεις: το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη για τη Γαλλία και δύο είδη απωλειών: αυτές του τομέα τραπεζών-ασφαλειών από την μία πλευρά και αυτές της κατάρρευσης ολόκληρης της ευρωζώνης από την άλλη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γάλλος πολιτικός.

«Δεν θα κράταγα καμία σημείωση πάνω στο ζήτημα αυτό. Σκοπίμως. Τα ανακαλώ από μνήμης...Η μελέτη συνίστατο στο να φανταστούμε την πιο ζοφερή υπόθεση της σύγχρονης οικονομικής μας ιστορίας», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο καθένας ξέρει ότι και μόνον το αντικείμενο της συνόδου, αν γινόταν γνωστό, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες».

«Αυτό το ανεπίσημο ραντεβού αφορά ωστόσο μόνον υποθέσεις εργασίας. Θα ήταν ασυνειδησία να μην εξεταστούν», υπογραμμίζει ο Μπαρουέν.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που μέλος της τότε γαλλικής κυβέρνησης παραδέχεται ότι η Γαλλία προετοιμαζόταν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.