ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό τελεσίγραφο προς την ΕΕ;

Τουρκικό τελεσίγραφο προς την ΕΕ;

Μάλλον δυσμενώς σχολιάζεται στον γερμανικό τύπο η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας να πιέσει, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Η ΕΕ δεν είναι κέντρο αναμόρφωσης της Τουρκίας» τιτλοφορεί την ανάλυσή της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου και εξηγεί: «Ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια προχώρησε με επιτυχία στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, ακολουθεί στον κοινωνικό τομέα μία πολιτική, η οποία μόνο εν μέρει δημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ασφαλώς η Τουρκία φαίνεται ως μία όαση ειρήνης σε σύγκριση με τα ασταθή (πολιτικά) συστήματα της περιοχής, αλλά η εθνικιστική αυτοπεποίθηση του Ερντογάν εκπέμπει μία διαφορετική εικόνα. Όσο η Ευρώπη το διαισθανόταν αυτό και κρατούσε αποστάσεις, τόσο η Τουρκία εξοργιζόταν. Μήπως αυτή ακριβώς η αποστασιοποίηση της Ευρώπης την έχει ισχυροποιήσει;»

«Ο Ερντογάν θέτει τελεσίγραφο στην ΕΕ» τιτλοφορεί το δικό της σχόλιο η Frankfurter Allgemeine, σχολιάζοντας εμμέσως τη δήλωση Ερντογάν στο Βερολίνο, ότι αν η ΕΕ δεν αποδεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία έως το 2023, οπότε η χώρα γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της, θα τη χάσει. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει: «Μπορεί ο Ερντογάν να χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στο Βερολίνο για μία ρητορική επίθεση στην υποτιθέμενη μυωπική στάση των Ευρωπαίων που αρνούνται να δεχθούν τη μεγάλη Τουρκία στο κλειστό κλαμπ τους, αλλά στην ίδια του τη χώρα το θέμα της ένταξης θεωρείται υποδεέστερο εδώ και πολύ καιρό. Η ένταξη στην ΕΕ αποτελούσε κάποτε τον κύριο στόχο του κόμματός του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά έχει παρέλθει πλέον αυτή η εποχή. Σήμερα το όραμά του είναι απλώς να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2023»

ΠΗΓΗ DW