ΚΟΣΜΟΣ

Πράκτορες της CIA είχε στόχο η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο

Πράκτορες της CIA είχε στόχο η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο

Τουλάχιστον είκοσι μέλη της CIA βρίσκονταν στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, που δέχτηκε επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου και έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους ο πρεσβευτής στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, την ευθύνη για την αντιμετώπιση της επίθεσης είχε η CIA.

Επίσης, μόνο επτά από τους 30 Αμερικανούς αξιωματούχους που έφυγαν από τη Βεγγάζη μετά την επίθεση αυτή εργάζονταν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο πράκτορες ασφαλείας που σκοτώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου εργάζονταν για την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών και όχι για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Τουλάχιστον είκοσι μέλη της CIA επιχειρούσαν μυστικά σε ένα παρακείμενο κτίριο του προξενείου όπου είχαν οχυρωθεί μέλη του προσωπικού μετά την πρώτη επίθεση στις αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Ο σκοπός της μυστικής αυτής επιχείρησης που άρχισε λίγο μετά την έναρξη της εξέγερσης το Φεβρουάριο του 2011, που θα ανέτρεπε τελικά τον πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο εντοπισμός των βαρέων όπλων του καθεστώτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορούν να εξηγήσουν τα κενά στην ασφάλεια που ήρθαν στο φως κατά την επίθεση αυτή, προσθέτει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

«Έγκλημα πολέμου» οι εκτελέσεις Σύρων στρατιωτών σε βίντεο