ΚΟΣΜΟΣ

Υποστηρίζει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία ο Ολάντ

Υποστηρίζει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία ο Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την Κυριακή στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την υποστήριξή του στο σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνόδου στο Κατάρ της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Γαλλία είναι πολύ δεσμευμένη στο να σχηματίσει η συριακή αντιπολίτευση μια κυβέρνηση ώστε να της δώσει κάθε νομιμότητα και να διασφαλίσει πως πρόκειται πράγματι για μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από μια σύντομη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

«Είναι απολύτως απαραίτητο η αντιπολίτευση να (ανα)διαρθρωθεί», πρόσθεσε καθώς το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο (CNS, o κύριος σχηματισμός της αντιπολίτευσης) συνεδριάζει στο Κατάρ στην προσπάθεια να ενώσει όλες τις συνιστώσες της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς για τη στρατιωτική βοήθεια που αναμένουν οι αντάρτες στη Συρία, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εκτίμησε πως «αυτό προϋποθέτει πως θα υπάρχει μια προσωρινή κυβέρνηση, ώστε αν παραδοθούν κάποια μέρα όπλα, να είναι σε μια αντιπολίτευση για την οποία κανείς θα ήταν βέβαιος για τη χρήση που θα έκανε αυτών των όπλων».

Στην συνέχεια, ερωτηθείς για το Ιράν, ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα, υπογράμμισε πως η επιθυμία της Τεχεράνης «να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» εκλαμβάνεται ως «απειλή για όλη την περιοχή και για τον κόσμο».

Το Παρίσι και το Ριάντ «συμφωνούν» για τη σκλήρυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν προκειμένου «να το εμποδίσουν να προχωρήσει περισσότερο» το πυρηνικό πρόγραμμά του, επίσης ανακοίνωσαν τη «διαθεσιμότητά τους για διαπραγματεύσεις» προκειμένου να ξεπεραστεί η ανοικτή κρίση από αυτό το θέμα, πρόσθεσε.

Έκανε επίσης λόγο για «κοινή θέση» με τον σαουδάραβα βασιλιά για το Λίβανο, που απειλείται από αποσταθεροποίηση λόγω των επιπτώσεων της συριακής κρίσης. «Για μία ακόμα φορά προειδοποιήσαμε όλους εκείνους που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα αυτή η οποία έχει ανάγκη να ξαναβρεί την ενότητα μέσω του διαλόγου», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Φρανσουά Ολάντ, που πραγματοποίησε μια επίσκεψη μερικών ωρών, την πρώτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του το Μάιο, είπε πως ο σκοπός αυτής της σύντομης στάσης ήταν να «εγκαθιδρύσει προσωπικές σχέσεις» με τον βασιλιά Αμπντάλα, η χώρα του οποίου «είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας».

Στο πλαίσιο αυτό απέδωσε τιμές στο Ριάντ για την πολιτική του στη διεθνή αγορά πετρελαίου. «Χαιρετίζω τη στάση της Σαουδικής Αραβίας που αυξάνει τις ποσοστώσεις της στην παραγωγή (του ΟΠΕΚ), κάτι που επιτρέπει τη συγκράτηση των τιμών», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη βούληση του βασιλείου να συμβάλει στην παγκόσμια οικονομική «ανάκαμψη».