ΚΟΣΜΟΣ

Δυσαρεστημένοι οι ομογενείς από τα «υποτιμητικά» σχόλια του Ρόμνεϊ

Δυσαρεστημένοι οι ομογενείς από τα «υποτιμητικά» σχόλια του Ρόμνεϊ

Καμία αναφορά σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος δεν έγινε από τους δύο υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πέρα από τις «υποτιμητικές επισημάνσεις» για την Ελλάδα από τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Η ελληνική ομογένεια εξέλαβε ως «υποτιμητικές» τις αναφορές του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στην οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία συχνά χρησιμοποιούσε σαν αρνητικό παράδειγμα για την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Αντίθετα, στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι οι θέσεις Ομπάμα είναι γνωστές και ισχύει η διακήρυξή του πριν από τις εκλογές του 2008. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δεν εκδηλώθηκε καμία εχθρική ενέργεια από πλευράς Ουάσιγκτον σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνουν. Η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε την Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ παρότρυνε και «πίεζε» τους Ευρωπαίους να δράσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όσο για την Κύπρο, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις στελεχών της Ομογένειας και ελληνοαμερικανικών φορέων, η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) και απέφυγε να ενθαρρύνει οποιαδήποτε τουρκική κίνηση για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν για το νέο πλανητάρχη

Οι πρώτες ψήφοι για Ομπάμα και Ρόμνεϊ