ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο

Ο Μπαράκ Ομπάμα για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο

Νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αναδείχτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από μια βραδιά-θρίλερ, κερδίζοντας τον Ρεπουμπικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ.

Με τα αποτελέσματα των περισσότερων πολιτειών να έχουν ανακοινωθεί, ο Ομπάμα κερδίζει μέχρι στιγμής 303 εκλέκτορες έναντι 206 για τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Το εύρος της νίκης του απερχόμενου προέδρου δεν είναι ακόμη σαφές, καθώς απομένουν τρεις πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η Φλόριντα να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της κάλπης. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται και εκεί.

Όσον αφορά στη λαϊκή ψήφο, δηλαδή το σύνολο των ψήφων, οι δύο μονομάχοι βρίσκονται στήθος με στήθος, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως θα επικρατήσει. Οι πραγματικές ψήφοι είναι σημαντικές σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο, όμως δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα κερδίσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Οι πολιτείες που κέρδισε ο Ομπάμα είναι οι Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Περιοχή της Κολούμπια, Ντέλαγουερ, Χαβάη, Ιλινόι, Αϊόβα, Κολοράντο, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νιου Τζέρσι, Νιου Χαμσάιρ, Νέα Υόρκη, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ, Ουάσινγκτον, Ουισκόνσιν, Βιρτζίνια.

Στο στρατόπεδο του Ρόμνεϊ βρίσκονται οι πολιτείες Αλαμπάμα, Αλάσκα, Άρκανσο, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Τζόρτζια, Αϊντάχο, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Μισούρι, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Οκλαχόμα, Όρεγκον, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Δυτική Βιρτζίνια, Ουαιόμινγκ.

Μόλις ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε τους αναγκαίους 270 εκλέκτορες για το Λευκό Οίκο υποστηρικτές του άρχισαν να συρρέουν έξω από το Λευκό Οίκο για να πανηγυρίσουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κερδίζει τις προεδρικές εκλογές: «Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ». «Είμαστε όλοι μαζί. Με αυτόν τον τρόπο περάσαμε την προεκλογική εκστρατεία. Αυτό είστε. Σας ευχαριστώ». Σε ένα τρίτο μήνυμα απλώς ανέβασε μια φωτογραφία του με την σύζυγό του Μισέλ και τη λεζάντα «Άλλα τέσσερα χρόνια».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Ο πανηγυρικός του Ομπάμα στο Σικάγο

Ο Ρόμνεϊ παραδέχτηκε την ήττα του

Αμερικανικές εκλογές: Οι ομογενείς στη Βουλή και τη Γερουσία