ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα στο «κυνήγι» του αντικαταστάτη της Κλίντον

Ο Ομπάμα στο «κυνήγι» του αντικαταστάτη της Κλίντον

Μετά τη νίκη του, ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να λύσει τον γρίφο του διαδόχου της Χίλαρι Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτεικών Χίλαρι Κλίντον θα εγκαταλείψει τη θέση της μόλις θα έχει εξασφαλισθεί η διαδικασία αντικατάστασής της από τον διάδοχό της, μετά την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπός της Βικτόρια Νούλαντ.

«Δεν πιστεύω πως τα σχέδια της υπουργού έχουν αλλάξει. Την έχετε ακούσει να εκφράζει πολλές φορές τη βούλησή της να επιβλέψει την αντικατάστασή της με τον διάδοχό της και αμέσως να επιστρέψει στην ιδιωτική της ζωή για να ξεκουραστεί, να σκεφθεί και να γράψει», υπογράμμισε η Νούλαντ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ερωτήθηκε σχετικά την επόμενη μέρα της επανεκλογής του Ομπάμα, καθώς ο Τύπος αναρωτιέται σχετικά με την παραμονή της Κλίντον στην κυβέρνηση ως επικεφαλής της διπλωματίας, θέση που διατηρεί από τον Ιανουάριο του 2009.

Ωστόσο, η ίδια προ δεκαημέρου είχε διαβεβαιώσει πως θα εγκαταλείψει τη θέση αυτή μετά την ορκωμοσία του Ομπάμα για τη δεύτερη θητεία του, στις 20 Ιανουαρίου. «Δεν είμαι διατεθειμένη να παραμείνω ακόμη περισσότερο», είχε διαβεβαιώσει η ίδια σε δηλώσεις στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, προσθέτοντας πως αναμένει την επιλογή του διαδόχου της.

Τα ονόματα του πρώην δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία Τζον Κέρι, της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, και του συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλον έχουν αναφερθεί πολλάκις ως πιθανών διαδόχων της Κλίντον.

Ωστόσο, ο καθένας εξ αυτών έχει κάποια ιδιαίτερα τρωτά που τον απομακρύνουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου άλλωστε για την επιλογή μεγάλο ρόλο παίζει και η προσωπική λάμψη , ανάλογης ενός 'σταρ', του κάθε υποψηφίου ΥΠΕΞ, όπως επισημαίνει ο Άντριου Σουάρτζ, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

«Είναι δύσκολο να ακολουθήσεις μετά κάποιον τόσο πολύ αρεστό και ικανό όπως η Χίλαρι Κλίντον, με αυτού του είδους την παρουσία που η ίδια έχει παγκοσμίως», προσθέτει ο ίδιος.

«Είναι μέρος της προσπάθειας του Ομπάμα να αναβαθμίσει την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό και πιστεύει πως οι (αστέρες) μπορούν να το καταφέρουν», καταλήγει ο ίδιος.