ΚΟΣΜΟΣ

Ομοσπονδία Σκοπίων – Βουλγαρίας προτείνει Εφημερίδα της Οχρίδας

Ομοσπονδία Σκοπίων – Βουλγαρίας προτείνει Εφημερίδα της Οχρίδας

Εφημερίδα των Βουλγάρων που ζουν στην σκοπιανή πόλη της Οχρίδας (Αχρίδας), δημοσιεύει την επιθυμία για Ομοσπονδιακό Κράτος των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.


Η εφημερίδα που πιστεύει ότι έτσι θα ολοκληρωθεί η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 19ου αιώνα, καλεί τις δύο πλευρές – Βουλγάρους και Σλάβους Σκοπίων- να συνάψουν μια νέα κρατική ένωση, στην οποία δεσπόζουσα θέση θα έχει η Βουλγαρία.

Ο συντάκτης του κειμένου επισημαίνει ότι έτσι δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί το όνειρο της Μεγάλης Βουλγαρίας της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το δημοσίευμα προτείνει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό για τη δημιουργία της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον συντάκτη, η αυξανόμενη γεννητικότητα των Αλβανών στο κράτος των Σκοπίων που ενδεχομένως με την πληθυσμιακή αύξηση τους, θα προταθεί Αλβανική Ομοσπονδία, είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί μια Ομοσπονδία με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το «σχέδιο» οι πόλεις Στρούγκα και Κίτσεβο να παραμείνουν αλβανικές πόλεις και η πόλη των Σκοπίων να έχει μια διακρατική υπόσταση.

Επισημαίνεται ότι η ενδεχόμενη συμμαχία μεταξύ των Σκοπίων και της Σερβίας δεν είναι δυνατή γιατί τα δύο μέρη με το διαχωρισμό της σερβικής επαρχίας Σάντζακ δεν θα έχουν κοινά σύνορα.

Η νέα Ομοσπονδία των Σκοπίων και της Βουλγαρίας θα δημιουργήσει κοινούς θεσμούς στην Άμυνα, στην εξωτερική πολιτική και στην οικονομία και με τη βασική προϋπόθεση τα Σκόπια να παραχωρήσουν την κυριαρχία στην κεντρική κυβέρνηση της Σόφιας, γράφει το δημοσίευμα.

--